3 decembrie 2023
Chisinau
Sanatate

Campanie pro-donare de organe

Loading
Sanatate Campanie pro-donare de organe
Campanie pro-donare de organe
transplant-de-organe

Foto: microhaber.com

 

Agenția de Transplant a lansat ofi­cial Campania de informare și co­municare despre activitățile de do­nare și transplant. Până la sfârşitul lunii februarie, pe micile ecrane va fi difuzat un spot publicitar care va promova practicile de donare şi transplantare. Scopul proiectului finanțat de Uniunea Europeană este de a dezvolta sistemul de transplant din Republica Moldova și de a con­solida Agenția de Transplant prin îmbunătățirea cadrului instituțional și legal, asigurarea standardelor de calitate și creștere a cunoștințelor, abilităților și practicilor, dar și a eti­cii resurselor umane.

 

Într-o conferinţă de presă, directorul Agenţiei, Igor Codreanu, a spus că este de­osebit de important ca populaţia să fie in­formată despre activitatea de transplant şi atunci oamenii vor înţelege importanţa aces­teia. Astăzi avem 15 spitale unde pot fi des­făşurate intervenţii de colectare a organelor şi, respectiv, intervenţii de transplantare. În realitate, doar câteva dintre aceste instituţii activează la o capacitate minimă, iar în lis­ta de așteptare pentru asemenea intervenţii sunt 300 de oameni, pentru transplant de ficat – 73 persoane, iar pentru un transplant de rinichi aşteaptă 42 persoane.

Patricia Sanchez Rico, consilierul rezi­dent al proiectului, a declarat că au lucrat timp de doi ani la actualizarea Legii cu pri­vire la transplant, a protocoalelor în spitale și au fost instruite peste 150 de cadre me­dicale. „Dorim ca societatea să dispună de mai multe informații clare despre procesul de donare și transplant”, a declarat Patricia Sanchez Rico.

 

Hotineanu, pionier în domeniul transplantului

 

Primul care a efectuat, încă în noiembrie 2012, o intervenţie de transplant de ficat în Republica Moldova a fost chirurgul-politici­an Vladimir Hotineanu, împreună cu pro­fesorul roman Irinel Popescu, venit pentru acesta operaţie din Bucureşti. A fost o pre­mieră medicală moldovenească, după care au urmat alte câteva sute de intervenţii, ma­joritatea cu succes. În 2014, de exemplu, în Republica Moldova au fost făcute aproxima­tiv 

400 de operaţii de transplant. Cele mai multe au fost transplanturi de ţesut osos, 328 de intervenţii. Tot în 2014, a fost înregis­trată o dinamică pozitivă în transplantul he­patic. Astfel, de la trei transplanturi de ficat în 2013, s-a ajuns la 10 operaţii în 2014. Șase dintre acestea au fost făcute cu ficat prelevat de la donator în moarte cerebrală, iar patru de la donatori vii. Medicii afirmă că sunt tot mai multe cazuri când rudele donează orga­ne pentru a-şi salva apropiaţii. Majoritatea donatorilor de ţesuturi sunt persoanele care au suferit stop cardiac sau respirator.

 

Cât costă un transplant

 

Costul transplantului, al investigaţiilor, spitalizării, intervenţiilor chirurgicale, tra­tamentului medicamentos şi oricăror altor cheltuieli legate de transplant sunt acoperite parțial atât din fondurile CNAM şi din buge­tul de stat, cât și din banii pacienţilor. Numai că bugetul naţional a fost dintotdeauna aus­ter, ceea ce face imposibilă satisfacerea pe deplin a necesităţilor de transplant din mij­loacele publice naţionale. Pentru un trans­plant de ficat sunt necesari aproximativ 1,2 milioane de lei, iar pentru un transplant de rinichi – aproximativ 300 de mii de lei. Un transplant de cord poate depăşi două milioa­ne de lei, dar, deocamdată, asemenea inter­venţii nu sunt efectuate în R. Moldova.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand