3 decembrie 2023
Chisinau
Economie

Posibilităţi de micşorare a preţurilor pentru produsele petroliere

Loading
Economie Posibilităţi de micşorare a preţurilor pentru produsele petroliere
Posibilităţi de micşorare a preţurilor pentru produsele petroliere
alimentare-cu-combustibil

Foto: promotor.ro

 

Preţurile pentru unele pro­duse petroliere comerciali­zate în ţara noastră ar putea să scadă în medie cu un leu pentru fiecare litru. Cel pu­ţin asta anunţă reprezentan­ţii Guvernului, care au infor­mat că, la finele săptămânii trecute, unele companii au afişat preţuri mai mici cu până la 60 de bani pentru motorină, iar la începutul acestei săptămâni urmau să le micşoreze cu încă 40 de bani.

 

În măsura competenţelor de care dispune, Guvernul va depune eforturi pentru a asigura trans­parenţă maximă în procesul de formare a preţurilor la produse şi servicii, a declarat premierul Pavel Filip.

„Tarifele nu pot fi micşorate de­cât în baza legii, dacă sunt obiecti­ve şi au fost stabilite cu respecta­rea tuturor condiţiilor de calcul. În cazul produselor petroliere există cauze obiective pentru scăderea preţurilor”, a afirmat premierul.

În contextul în care unele com­panii au început să micşoreze pre­ţurile produselor petroliere, Pavel Filip a remarcat că aşteaptă dovezi ale faptului că această ieftinire corespunde realităţilor de pe pia­ţa internaţională, iar moldovenii plătesc un preţ corect pentru car­buranţi.

În urma unei întâlniri cu repre­zentanţii companiilor petroliere, premierul a declarat că nu îşi do­reşte să influenţeze decizia aces­tora de a micşora preţurile, ci ca oamenii să fie siguri de transpa­renţa şi corectitudinea formării lor. Aceasta ar însemna ca în pre­ţurile plătite de consumatori să nu se regăsească extra-profituri şi cheltuieli nejustificate.

Reprezentanţii Guvernului au anunţat cu referire la poziţia pe­troliştilor că, în prezent, există po­sibilităţi de micşorare a preţurilor pentru produsele petroliere.

Şi reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Mol­dova au precizat că, în cadrul dez­baterilor care au avut loc în ultimul timp pe marginea preţurilor car­buranţilor, companiile petroliere ar fi admis că există rezerve pentru aceasta.

Sindicaliştii au solicitat de mai multe ori Guvernului să asigure transparenţă în formarea preţu­rilor pentru produse şi servicii, precum şi să elaboreze mecanisme clare şi transparente în acest scop.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand