7 decembrie 2023
Chisinau
Vocea copiilor

Hrăniți păsările iarna – le puteți ajuta să supraviețuiască

Loading
Vocea copiilor Hrăniți păsările iarna – le puteți ajuta să supraviețuiască
Hrăniți păsările iarna – le puteți ajuta să supraviețuiască
hranim-pasari-iarna

Foto: etsy.com

 

Când zilele se scurtează şi iarna îşi întră în drepturi, toată lumea este în căutarea unui cămin cald. Dar ce fac micii noştri prieteni din lu­mea animalelor atunci când nu se mai pot adăposti în coroanele copacilor sau în tufişurile dense din grădina noastră? Mulţi dintre ei hi­bernează în această perioadă, dar alţii trebuie să găsească hrană şi un ascunziş potrivit.

 

Aşadar, de ce să nu uşurăm via­ţa veveriţelor şi a păsărilor în tim­pul iernii? Există câteva modalităţi simple şi deloc dificile pentru a face acest lucru. Agăţarea de recipiente de hrănit şi montarea unor căsuțe de lemn ajută multe păsări care nu migrează în sud să supravieţuiască mai uşor frigului iernii.

 

Locul potrivit pentru o căsuță de lemn

 

Dacă v-aţi hotărât să hrăniţi pă­sări în timpul iernii, în minte o să vă vină câteva întrebări. De exemplu, care este cel mai bun loc pentru am­plasarea unui cuib de lemn? Există mai multe opţiuni: Puteţi amplasa cuibul în grădină, îl puteţi fixa de un copac sau ataşa pe un perete al casei. Dacă doriţi să puneţi cuibul în copac, trebuie să vă asiguraţi că nu este pe partea expusă vântului, astfel încât să fie protejat de vremea proastă şi de ploaie. Deoarece păsă­rile nu sunt tulburate de contactul cu oamenii, câtă vreme sunt lăsate în pace, un cuib de lemn poate fi fi­xat şi pe un perete al casei orientat către o terasă. Pentru cei care au pisici: dacă aveţi o platformă pen­tru păsări şi doriţi să o amplasaţi pe gazon, asiguraţi-vă că se află lângă tufişuri sau arbuşti, astfel încât, în eventualitatea unui atac al felinelor, păsările să se refugieze rapid între crengi.

 

Care este cea mai bună hrană?

 

Nu orice hrană este potrivită pen­tru păsări, în timpul iernii. În mod firesc, ar trebui oferită doar mân­care adecvată speciilor respective, astfel încât să asigure păsărilor toţi nutrienţii necesari. Diferite păsări preferă tipuri diferite de mâncare, în funcţie de tipul de cioc. Se face diferenţa între păsările care prefe­ră mâncarea moale şi cele cărora de plac seminţele. Cu toate acestea, dacă trebuie să satisfaceţi nevoile tuturor păsărilor cântătoare, trebu­ie să oferiţi ambele tipuri de hrană. Păsările vor consuma hrana adec­vată pentru ciocul fiecăreia.

Mâncarea moale constă în speci­al din bace, bucăţi de fructe, ovăz şi stafide. Când vine vorba de se­minţe, puteţi asigura seminţe de floarea-soarelui, mei, nuci sau se­minţe de dovleac. Se recomandă adăugarea unei hrane mai grase. Pe aceasta o puteţi achiziţiona sub forma bilelor sau inelelor de seu ori o puteţi prepara chiar dvs., adău­gând untură sau ulei la cereale. Cel mai bine este să puneţi mâncare dimineaţă devreme sau târziu du­pă-amiază, pentru ca animalele să compenseze consumul de energie din timpul nopţii.

Dacă există un strat de zăpadă şi un strat permanent de gheaţă pe pământ, trebuie să puneţi mâncare până la sfârşitul lui martie.

 

Curăţarea cuibului de lemn

 

Cuiburile de lemn trebuie să fie mereu igienice. Asta înseamnă că un rol extrem de important îl are curăţarea regulată. Nu este abso­lut necesar să asiguraţi păsărilor şi o sursă de apă, deoarece pot să-şi satisfacă nevoia de apă din zăpadă, dacă aceasta există. Totuşi, dacă vreți să asiguraţi şi apă, este impor­tant ca recipientul cu apă să nu fie atât de mare pentru ca păsările să se îmbăieze în el. Îndeosebi păsări­le mai tinere şi neexperimentate se vor avânta să se bălăcească, dar în acest fel temperatura corpului lor va coborî prea mult.

Dacă montaţi cuiburi de lemn în copaci sau mese verticale pentru păsări, puteţi descoperi că veveriţa profită de ospitalitatea dvs. Dacă vreţi să daţi de mâncare şi acestor rozătoare, lăsaţi la îndemână nuci şi bucăţi de măr pentru a le asigura nutrienţii importanţi. Dacă respec­taţi toate aceste reguli, nimic nu vă va opri să vă bucuraţi de o iarnă mi­nunată, alături de alte creaturi.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand