
Foto: adevarul.ro
Nu ştiu dacă există în această ţară o altă instituţie publică sau nonguvernamentală, în afară de sindicate, care să se implice atât de plenar, activ în prevenirea şi combaterea muncii informale. În susţinerea afirmaţiei mele vine şi evenimentul organizat săptămâna aceasta de către Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova. Este vorba de masa rotundă pe marginea raportului cercetării realizate în cadrul proiectului „Extinderea securităţii sociale asupra lucrătorilor informali”, lucrare care a fost executată de către Departamentul protecţie social-economică al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova cu suportul sindicatelor olandeze CNV Internationaal, la care au participat reprezentanţii tuturor instituţiilor publice şi nonguvernamentale care sunt implicate în activităţile din acest domeniu.
Un studiu de actualitate stringentă
Cred că nu are rost să polemizăm vizavi de actualitatea, stringenţa acestui subiect. Or, după cum a menţionat Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, este de o importanţă majoră, întrucât munca informală în Republica Moldova capătă proporţii ameninţătoare. Potrivit dumnealui, numărul salariaţilor care au un loc de muncă informal depăşeşte o treime din populaţia ocupată a ţării. Adică, prestează „munca la negru”, primesc salarii „în plic”. Mai rău, a spus Petru Chiriac, încalcă legislaţia muncii atât angajaţii, cât şi patronii. Aceasta în ciuda faptului că au fost operate modificări în Codul muncii, Codul contravenţional. În aceste condiţii, numărul persoanelor care lucrează fără contract individual de muncă rămâne a fi unul impunător. De exemplu, în agricultură, cifra acestor persoane se ridică la aproximativ 40 la sută, în construcţii – 20 la sută, în comerţ – 15 procente, în servicii – 9 procente şi tot aşa mai departe.
Program de acţiuni pentru eradicarea ocupării informale
Tocmai având în vedere dimensiunile amenințătoare ale fenomenului muncii ilegale, a explicat dumnealui, CNSM, beneficiind de susţinerea sindicatelor olandeze CNV Internationaal, a realizat un studiu privind extinderea securităţii sociale pentru lucrătorii informali. Lucrarea, din spusele vicepreşedintelui CNSM, este alcătuită din multe compartimente, cele mai importante fiind studiul documentar, studiul calitativ, cel cantitativ şi ţinteşte „constatarea situaţiei reale în domeniul ocupării forţei de muncă în sectorul informal, analiza şi identificarea neajunsurilor cadrului legal şi elaborarea de propuneri privind îmbunătăţirea acestuia, lansarea de propuneri privind noi mecanisme şi scheme de securitate socială pentru persoanele angajate informal”. Adică, …