7 decembrie 2023
Chisinau
Auto

Sfaturi care cresc gradul de siguranţă la volan

Loading
Auto Sfaturi care cresc gradul de siguranţă la volan
Sfaturi care cresc gradul de siguranţă la volan
siguranta-la-volan

Foto: hohenstein.de

 

Maşinile moderne sunt din ce în ce mai sigure, dar încă nu au ajuns să se conducă singure pentru a evita orice in­cident. Şoferul este, în continuare, cel care de­cide, cel care analizează şi cel care este răspunză­tor pentru acţiunile sale la volan. Deşi pot părea simple, multe aspecte legate de siguranţă sunt de multe ori trecute cu vederea sau, pur şi sim­plu, neştiute. Iată câteva sfaturi care pot aduce un plus de siguranţă pentru momentele în care te afli la volan.

 

Reglează corect oglinzile retrovizoare

 

Cei mai mulţi dintre voi sunt cu siguranţă conştienţi de ceea ce înseamnă „un­ghiul mort”. Astfel, pentru reducerea acestuia la mi­nimum este important ca oglinzile laterale şi cea inte­rioară să fie reglate corect. Regula spune că oglinzile laterale trebuie reglate astfel încât să nu vezi deloc, sau doar foarte puţin, din pro­pria maşină. Astfel, unghiul de vizualizare este crescut la maximum. În caz ideal, nu trebuie să vezi deloc aceeaşi imagine în cele trei oglinzi retrovizoare, ci trebuie ca imaginea să se completeze. Pentru a minimiza impactul reglării necorespunzătoare constructorii auto au dezvol­tat sisteme de asistenţă acti­ve care avertizează şoferii în momentul în care există o maşină în unghiul mort, dar aceste sisteme sunt disponi­bile doar pe maşini de clasă mare şi au, pentru moment, un preţ ridicat. Până la de­mocratizarea preţurilor pen­tru aceste sisteme este foarte important să reglaţi corect oglinzile retrovizoare.

 

Rulează mereu cu faza scurtă pornită

 

Este dovedit ştiinţific faptul că o maşină este mai vizibilă cu 32% atunci când rulează cu luminile aprin­se, indiferent de ora şi lu­minozitatea în care circulă. Maşinile de generaţie nouă integrează lumini de zi cu tehnologie LED, foarte vizi­bile pe timp de zi, dar cele vechi nu au această tehno­logie. Utilizarea luminilor în orice moment al deplasării va face maşină ta mai vizi­bilă şi va reduce riscul de accident.

 

Utilizează regulat frâna de mână

 

Indiferent că parchezi în­tr-o parcare sau pe un drum de munte este recomandat să utilizezi frâna de mână. Dacă acest sistem nu este utilizat regulat îşi pierde din eficientă şi poate duce la imposibilitatea de a asigu­ra maşina în momentele în care este nevoie.

 

Nu frâna în cazul unei explozii de anvelopă

 

Imaginează-ţi următorul scenariu – rulezi pe auto­stradă, loveşti un obiect me-talic, iar anvelopa pierde rapid presiunea sau chiar explodează. Reacţia celor mai mulţi şoferi este de a frâna, dar aceasta este gre­şită. Aderenţa redusă pe an­velopa afectată poate face ca maşină să aibă o traiectorie nesigură în timpul unei frâ­nări. Cel mai bine este să laşi maşină să decelereze singură şi să te concentrezi pe volan, fără să-l bruschezi, ci doar să faci ajustări liniare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand