9 decembrie 2023
Chisinau
Sanatate

Sfaturi de viaţă de la un pediatru celebru

Loading
Sanatate Sfaturi de viaţă de la un pediatru celebru
Sfaturi de viaţă de la un pediatru celebru
pediatru

Foto: centruldeparenting.ro

 

După 25 de ani de practică în domeniul pediatriei şi după o comunicare cu mii de copii, pediatrul american Stephen Cowan a observat că anumi­te probleme în relaţia dintre părinţi şi copii şi care îi afec­tează pe adulţi apar din nou şi din nou. Vă prezentăm lucruri care nasc conflicte în relaţiile părinţi-copii, pentru că, şti­ind de ele, să le transformaţi în avantaje şi să le gestionaţi cu succes.

 

Creşterea şi dezvoltarea copilului nu este o competiţie

 

În această perioada, cu toţii ne grăbim să creştem mari. În lumea noastră post-industrială a vitezei şi eficienţei, am uitat că viaţa este un proces asemănător cu coacerea unui fruct. Pentru a obţine un fruct bun, trebuie să alimentezi nişte rădăcini puternice.

Acordă mai multă atenţie pă­mântului, terenului care susţine viaţa copilului tău: fă o plimbare cu copilul, mănâncă împreună cu el, jucaţi-va împreună, povesteşte-i o experienţă din copilăria ta.

 

Tradiţiile de familie încurajează rădăcinile puternice şi o viaţă sănătoasă

 

Este adevărat că, pentru a crea tradiţii familiale, este nevoie de timp şi de perseverenţă. Dar re­zultatul este pe măsură. Tradiţii­le personale sunt sacre, deoarece ele creează mediul necesar comu­nicării care întăreşte legăturile de iubire şi intimitate în familie şi con­struiesc acea încredere care îţi va proteja copilul pe drumul sau prin viaţă.

 

Oamenii cresc în cicluri

 

Fiecare viaţă de copil are un ritm şi un puls proprii – uneori rapid şi intens, iar alteori lent şi liniştit. Şi, la fel cum fiecare primăvară ne adu­ce un sentiment reînnoit de aprecie­re a vieţii, fiecare nouă etapă a vieţii copilului reprezintă o nouă perioadă de descoperiri şi minuni.

În definitiv, învăţarea nu înseam­nă numai acumulare de informaţii. Este totodată un proces de trans­formare a ideilor şi, uneori, pentru acest lucru trebuie să uiţi anumite lucruri pentru a reuşi să vezi realita­tea cu o privire proaspătă. Unii copii vor face un pas înapoi înainte de a face un salt uriaş înainte.

A creşte în cicluri înseamnă şi faptul că nu avem doar o singură şansă de a învaţă ceva. Aceeaşi lec­ţie va apărea în faţa noastră din nou şi din nou pe măsură ce trecem prin anotimpurile vieţii noastre. Acest mod de a înţelege copilăria implică o iertare profundă, care îi eliberează pe părinţii care vor „să facă lucruri­le bine” din prima încercare, spune pediatrul american.

 

Încurajarea, nu acelaşi lucru cu permisivitatea

 

Nu ne-am propus să creştem mici regi şi regine. De regulă, regii nu o duc foarte bine în societatea noastră. Potrivit doctorului Cowan, studiile recente au arătat că indul­genţa, permisivitatea îi slăbesc de fapt forţele copilului care îl ajută să supravieţuiască, diminuându-i mo­tivarea şi sentimentul succesului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand