3 decembrie 2023
Chisinau
Varia

Cum este sărbătorit Crăciunul în lume

Loading
Varia Cum este sărbătorit Crăciunul în lume
Cum este sărbătorit Crăciunul în lume
CRACIUN

Foto: imparte.ro

 

Crăciunul, una dintre cele mai frumoase sărbători, aduce în fieca­re an bucurie în sufletele a milioane de oameni de pe mapamond. Având o dublă semnificație – nașterea lui Isus Hristos, dar și bucuria de a oferi și primi daruri, Crăciunul este sărbătorit de fiecare popor într-o atmosferă plină de farmec şi voie bună, în funcţie de tradiţiile şi obi­ceiurile care îl definesc.

 

Statele Unite ale Americii

 

Un obicei al americanilor este acela de a arde o buturugă timp de trei zile, prilej ce aduce aminte de momentul naşterii lui Isus. Felicitări viu colorate şi tipărite cu scene biblice şi inspirate din peisajele de iarnă se găsesc pretutindeni în magazine. Nu multă lume ştie, totuşi, că acest obicei a pornit de la americani graţie unui german stabilit pe aceste meleaguri. În ceea ce priveşte masa de Crăciun, curcanul ocupa loc de cinste, servit cu legume la grătar, fripturi de porc şi vită, alături de budinci şi prăjituri tradiţionale, în special, cele făcute cu dovleac şi măr, cu fruc­te sau morcov.

 

Germania

 

Germania a oferit lumii obiceiul de a îm­podobi bradul de Crăciun, care iniţial era decorat cu panglici colorate, lumânări şi di­ferite dulciuri. Nemţii practică obiceiul de a aprinde câte o lumânare în cele patru du­minici dinaintea sfintei nopţi care semnifica naşterea Mântuitorului. Cântece de Crăciun cunoscute, precum „O Tannenbaum” se fac auzite în timpul acestei sărbători ce produce bucurie în sufletele tuturor. Oratoriul înăl­ţător al lui Johann Sebastian Bach încântă mulţimea venită în bisericile şi catedralele germane după ascultarea slujbei religioa­se din seara de ajun. Târguri de Crăciun se deschid peste tot, figurinele din turtă dulce, prăjiturile, articolele de artizanat şi obiectele confecţionate din ceramică înţesând pieţele de Crăciun din marile orașe. Pieţele găzdu­iesc şi diferite festivităţi, actori profesionişti sau amatori care interpretează scene cu te­matică specifică împânzesc străzile în spec­tacole atractive, procesiunea magilor fiind la loc de cinste.

 

Austria

 

Austria începe pregătirile pentru sărbăto­rile de iarnă de ziua Sfintei Barbara, care dă tonul diferitelor festivităţi, baluri şi concerte, iar de Sf. Nicolae cortegii de actori mascaţi în monştri şi cântăreţi umplu străzile vieneze. Colindătorii aprind torţe şi trec pe la fiecare casă. Ajunul Crăciunului se petrece însă în familie, ca şi ziua de Crăciun, mai puţin prin restaurante sau alte locuri publice, iar copiii îşi deschid darurile puse sub pomul decorat cu ornamente, lumânări şi bomboane la su­netul unui clopoţel imediat după cina tradiţi­onală, din care nu lipseşte crapul la cuptor. În Viena, în miresme îmbietoare, piaţa din fața Primăriei devine un loc neîncăpător de mul­ţimea care admiră şi cumpăra decoraţiuni şi dulciuri, lumânări, obiecte confecţionate din lemn şi alte articole de artizanat. Nici piaţa de Crăciun de la Palatul Schonbrunn nu este de ocolit, iar brazii din locurile publice sunt fascinanţi.

 

Spania

 

Iesle confecţionate din lemn şi alte figuri­ne ce întruchipează diferite personaje speci­fice sărbătorii Naşterii lui Isus împodobesc casele spaniolilor, care încep festivităţile de Crăciun cu serbarea Neprihănitei Zămisliri, respectiv, 8 decembrie. Cortegii de actori profesionişti sau amatori străbat străzile oraşelor puternic luminate, interpretând procesiunea celor trei magi. Interesant este faptul că darurile de Crăciun sunt oferite de magi în special copiilor. Seara de Crăciun este sărbătorită împreună cu familia, acasă, la o masă îmbelşugată cu friptură de pui, curcan sau miel.

 

Marea Britanie

 

Dacă americanii ard buturugi, englezii ard un rug confecţionat din crengi de frasin, care simbolizează lunile anului ce tocmai se încheie. Colindele urcă în văzduh, în timp ce englezii se desfată cu un punci fierbinte. Cele mai frumoase colinde se pot asculta, însă, în capela Colegiului Regelui din Cambridge. În case, englezii savurează delicii culinare de Crăciun, din care nu lipsesc curcanul, gâs­ca sau raţa, fripturile, sosurile, plăcintele şi budinca, ce întregesc atmosfera acestei săr­bători şi liniştesc spiritele după noaptea de ajun. Copiii îşi aşteaptă cuminţi cadourile după ce i-au trimis scrisori lui Father Christ­mas, prin aruncarea acestora în foc, sperând că piticii le vor scoate prin horn şi astfel do­rinţele lor se vor împlini.

 

Brazilia

 

Întrucât Brazilia este situată în zona tro­pical-ecuatorială, aici niciodată nu va fi ză­padă de Crăciun! Festivităţile oficiale încep la 24 decembrie, atunci când se găteşte în mod tradiţional peşte oceanic cod și curcan cu bere. Întrucât brazii se găsesc foarte rar în Brazilia, gospodăriile îşi pun deseori un brad artificial, plin de lumini şi decoraţiuni de Crăciun. Aici se organizează petreceri mari de Crăciun, în care se pot aduna până la 70 de persoane. Chiar înainte de miezul nopții, toate luminile din casă sunt stinse (cu excepția luminilor de la pomul de Crăciun, desigur), iar copiii stau în pat și aşteaptă so­sirea lui Moș Crăciun.

 

Norvegia

 

Pe lângă cadourile obişnuite, în Norvegia se oferă păpuşi copiilor, care îl întruchipează pe Nisse, o variantă a lui Moş Crăciun. Bra­dul este împodobit de către părinţi, care pre­feră să meargă în pădure şi să îl taie singuri. În noaptea de Ajun se cântă colinde în jurul bradului şi se aşteaptă cu bucurie deschide­rea darurilor.

 

Danemarca

 

Danezii aprind cele patru lumânări din săptămânile predecesoare Crăciunului, sem­nificând bucuria, speranţa, credinţa şi pacea. Bradul împodobit cu panglici şi lumânări şi îmbogăţit la bază de mult aşteptatele cado­uri, este înconjurat de membrii familiei prin dans şi cântece de colind.

 

Franța

 

Pere Noel este aşteptat în Franţa de că­tre familia reunită la masa festivă, după ce fiecare membru trece o lumânare de la unul la altul, până la cel mai tânăr. Se merge la slujbă, se fac petreceri şi se împart cadouri. Magazinele atrag copiii cu jocuri de lumini, iar târgurile de Crăciun sunt împânzite în cele mai cunoscute locuri, căsuţele din lemn fiind pline până la refuz cu obiecte confecţi­onate manual, bijuterii şi dulciuri. La Paris, în faţa Primăriei, vizitatorii au posibilitatea de a cumpăra produse artizanale ce provin din toată lumea, mai ales cele care înfăţişea­ză ieslea în care s-a născut Isus. Nu trebuie ratat un Crăciun petrecut la Disneyland sau o tură de patinaj la primul nivel al turnului Eiffel!

 

Grecia

 

În Grecia, Moş Crăciun este înlocuit de Sf. Vasile, care împarte daruri în ziua de 1 ianua­rie. Curcanul devine şi la greci piesa centrală a mesei de Crăciun, neapărat împreună cu o pâine tradiţională numită hristopsomo. Pră­jiturile cu miere încheie cu fast ospăţul, în timp ce aroma plăcintelor tradiţionale de Sf. Vasile satisface papilele gustative în noap­tea dintre ani. Neuitat este banul ascuns în plăcintă, care poartă noroc anul ce vine celui care nimereşte bucata respectivă.

 

Italia

 

Italienii intră în magia sărbătorilor de iarnă de ziua Sf. Lucia, simbol al luminii. Se pregătesc să meargă la biserică în Ajun şi aşteaptă nerăbdători ca Babbo Natale (Moş Crăciun) sau o bună vrăjitoare cu numele Befana să împartă daruri copiilor.

 

Ungaria

 

Ungaria abundă în obiceiuri şi ritualuri desfăşurate în zilele de Crăciun. Ceremonii religioase, reprezentaţii teatrale populare, cântece şi jocuri, mese decorate cu fân, co­linde cântate de toată lumea, se îmbină ar­monios într-o sărbătoare aşteptată cu multă emoţie. Crăciunul este considerat cel mai important eveniment, iar un loc special pen­tru cei dragi care nu mai sunt este lăsat liber la masa de Crăciun, iar masa este strânsă a doua zi, tocmai din acest motiv, pentru ca aceştia să se înfrupte din bucăţele rămase.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand