4 decembrie 2023
Chisinau
Auto

Sfaturi utile înainte de a pleca la drum lung pe ninsoare

Loading
Auto Sfaturi utile înainte de a pleca la drum lung pe ninsoare
Sfaturi utile înainte de a pleca la drum lung pe ninsoare
mers-pe-ninsoare

Foto: doctor-auto.ro

 

Dacă ninsorile cuprind toată Moldova, circulația v-a fi deja îngreu­nată pe toate drumuri­le naționale. Pe o astfel de vreme, principala recomandare este să încercați să evitați dru­murile lungi sau să le amânați pe cât posi­bil până ce vremea va permite să circulați în condiții mai bune. Totuși, dacă este absolut necesar este foarte im­portant să respectați câteva reguli simple, dar care pot fi extrem de utile la drum lung.

 

Echipament de iarnă

 

În primul rând este im­perativ necesar ca mașina ta să fie corect echipată de iarnă, iar asta înseamnă anvelope de iarnă în stare bună, lichid de spălat par­brizul rezistent la îngheț, antigel în instalația de ră­cire și ștergătoare în stare bună de funcționare. Apoi, este foarte important să ai în mașină o lopată, care poate fi esențială dacă ră­mâi blocat. Dacă spațiul îți permite este util să ai și un săculețcu nisip și nu uita de lanțuri pentru anvelo­pe. De asemenea, nu uita de pături și haine groase, racletă, lanternă și mănuși groase.

 

Legătura telefonică

 

Un alt aspect important este să pleci la drum cu un telefon mobil cu bateria încărcată și eventual să ai și un cablu de încărcare ce poate fi folosit la mașină. Astfel, dacă ai probleme pe drum poți suna autoritățile sau prietenii pentru a cere ajutor.

 

Alimentarea

 

Înainte de a ieși din orașcumpără apă și mâncare pentru situația în care trafi­cul se blochează și, extrem de important, fă plinul de carburant pentru mașină chiar dacă distanța pe care o parcurgi este scurtă. Dacă rămâi blocat datorită zăpe­zii, carburantul este singu­ra sursă prin care poți să încălzești mașina.

 

Respectă indicațiile

 

Respectă mereu indi-cațiile autorităților și evi­tă drumurile pentru care există avertizări de viscol. În ultimii ani au existat foarte multe cazuri în care drumurile perfect practi­cabile au fost blocate de viscol în doar câteva zeci de minute. Pur și simplu, nici un drum nu merită un astfel de risc. Dacă este im­perativ să faci un drum în condiții grele de iarnă evită să iei cu tine în mașină per­soane în vârstă sau copii.

 

Totuși, nu este bine nici să pleci singur într-un astfel de drum, așa că poți cere ajuto­rul unui prieten de în­credere. Înainte de a pleca, anunță familia și prietenii itinerariul tău și sună regulat pen­tru a anunța dacă totul este în regula.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand