Comitetul Confederal al CNSM s-a întrunit în ședință ordinară miercuri, 23 decembrie, ultima din acest an, pentru a discuta și a aproba chestiuni importante pentru sindicate.
În primul rând, au fost aprobat planul de activitate al CNSM pentru primul semestru al anului viitor, precum și diverse chestiuni ce țin de mărirea sau micșorarea plății de locațiune a patrimoniului sindical la câteva instituții. De asemenea, a fost adoptată decizia de a acorda un împrumut financiar Casei de odihnă „Camping” din Vadul lui Vodă. Totodată, vor fi în atenția conducerii și celelalte baze de odihnă. Iar Sergiu Stanciu, director general al Institutului Muncii, a vorbit despre reușitele anului 2015 și perspective de viitor.
Fiind la sfârșit de an, asistența a fost informată despre deplasările peste hotare ale reprezentanților CNSM, despre scopul acestora etc. De exemplu, în perioada 19-20 noiembrie, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a participat la Ședințele Comitetului Executiv al Confederației Generale a Sindicatelor (VKP). Comitetul executiv al VKP a decis să susțină programul ONU adoptat la summit-ul extraordinar din septembrie 2015, privind includerea Muncii Decente în calitate de prioritate pentru toată lumea până în anul 2030. Acesta urmează să fie pus în aplicație de la 1 ianuarie 2016 și prevede că realizarea principiilor de muncă decentă nu va fi numai grija partenerilor sociali din dialogul tripartit. Programul devine o parte componentă a politicilor naționale ale tuturor statelor din lume.
S-a menționat, de asemenea, despre un studiu realizat în cadrul Forumului Global de schimb de experiență în domeniul tranziției la economia formală, în centrul de instruire ITICILO din Torino, Italia, în perioada 23-27 noiembrie. În timpul instruirii, experții din partea lucrătorilor, angajatorilor și guvernelor au prezentat importanța adoptării Recomandării Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 204, cu privire la tranziția de la economia informală la cea formală și modalitățile de implementare a acesteia în țările membre.
![]() |
Realizarea principiilor de muncă decentă nu va fi numai grija partenerilor sociali din dialogul tripartit |
La început de noiembrie, reprezentanții CNSM au participat la întrunirea regională a Confederației Internaționale a Sindicatelor, Consiliului Regional Paneuropean și Fundației „Friedrich Ebert Stiftung”, dedicată campaniei „Count us in”, care a avut loc la Bruxelles. Aici s-au întrunit femeile sindicaliste. A fost făcut un bilanț al activităților Comitetului de Femei. S-a discutat despre amprentele crizei economice aspra mișcării sindicaliste și s-a făcut un schimb de experiență privind activitatea Organizației de Femei, inclusiv la capitolul cum se implementează directiva Congresului Confederației Internaționale a Sindicatelor privind promovarea femeilor la funcții decizionale în sindicate, ponderea fiind nu mai puțin de 30%.
De asemenea, a fost reflectată vizita de studiu care este parte componentă a proiectului „Un pas înainte spre organizarea realizării drepturilor muncii, organizată de Federația Sindicatelor din Austria, Weltumspannend Arbeiten, și „Friedrich Ebert Stiftung”, la Frankfurt (Germania). Scopul general al vizitei a fost sporirea competențelor formatorilor implicați atât în cadrul Școlii Sindicale din Moldova, cât și în cadrul Școlii Sindicale a proiectelor în domeniul organizing-ului sindical.
La final, președintele CNSM, Oleg Budza, le-a urat tuturor sărbători fericite și un an nou pe măsura așteptărilor.