
Foto: radioimpactfm.ro
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova consideră necesar să ceară Guvernului să urgenteze procesul de amendare a legilor privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător şi privind Inspectoratul de Stat al Muncii. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la o recentă şedinţă a Comitetului Confederal al CNSM.
Amendarea celor două legi urmăreşte aducerea lor în concordanţă cu prevederile Convenţiei nr. 81 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind inspecţia muncii în industrie şi comerţ.
Prin ratificarea, în 1995, a acestui document, ţara noastră s-a angajat să le asigure inspectorilor de muncă dreptul de a intra pe teritoriul întreprinderilor la orice oră de zi sau de noapte, fără a anunţa în prealabil angajatorul. În prezent, însă, Legea privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător stabileşte restricţii legate de efectuarea controalelor inopinate fără ca acestea să fie anunţate în prealabil şi fără probe privind existenţa unor încălcări.
În aceste condiţii, reprezentanţii CNSM au înaintat, în iunie 2013, o reclamaţie împotriva Guvernului Republicii Moldova pe motiv că nu sunt respectate prevederile convenţiei sus-menţionate a OIM, a precizat Ion Preguza, şeful Departamentului juridic al CNSM.
În urma examinării acestei reclamaţii, Comitetul tripartit al OIM a constatat neconformitatea cadrului legal naţional, în particular, a celor două legi menţionate mai sus cu prevederile art. 12 şi 16 ale Convenţiei nr. 81 a OIM.
În consecinţă, Comitetul tripartit al OIM a recomandat Guvernului de la Chişinău „să întreprindă fără întârziere măsurile necesare pentru eliminarea contradicţiilor dintre legislaţia Republicii Moldova şi prevederile Convenţiei nr. 81”, a accentuat Ion Preguza.
Astfel, în cadrul unui atelier de lucru tripartit, partenerii sociali au convenit asupra elaborării şi promovării unui proiect de modificare a celor două legi. Ulterior, Ministerul Economiei a remis CNSM spre avizare un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. Sindicatele au respins, însă, în totalitate acest proiect de lege, pe motiv că propunerile şi completările incluse în el nu aveau drept scop eliminarea contradicţiilor dintre legea respectivă şi Convenţia nr. 81 a OIM.
După aceasta, reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova nu au mai întreprins măsuri în vederea aducerii legislaţiei naţionale în concordanţă cu prevederile Convenţiei nr. 81 a OIM. În mod corespunzător, recomandările Comitetului de experţi tripartit al OIM au rămas în afara atenţiei Guvernului de la Chişinău.
Reprezentanţii sindicatelor au subliniat că susţinerea acestei solicitări ar exclude necesitatea de a fi înaintate către OIM informaţii suplimentare la Reclamaţia depusă anterior de CNSM împotriva Guvernului Republicii Moldova.