21 februarie 2024
Chisinau
Auto

Anvelope de iarnă sau anvelope all-season?

Loading
Auto Anvelope de iarnă sau anvelope all-season?
Anvelope de iarnă sau anvelope all-season?
anvelope-de-iarna

Foto: autovit.ro

 

Anotimpul rece, sperăm, că își va face pe deplin intrarea în drepturi, ceea ce impune utilizarea unor anvelope adecvate pentru temperaturile reci. De multe ori apare întrebarea: să cumpăr anvelope de iarnă sau mă pot descurca cu anvelope all-season? Mai ales acum în prag de obligativitate prin legislație. Care sunt, de fapt, diferențele dintre cele două tipuri de anvelope? Iată câteva explicații de bază.

 

All-season

 

Anvelopele all-season oferă un echilibru optim între beneficiile pe care le promit atât anvelopele de iarnă, cât și cele de vară. Astfel, ele pot fi utilizate pe întreaga perioada a anului, indiferent de vreme și de temperatură. Totuși, este important de știut care sunt limitările acestora.
Anvelopele all-season sunt, în general, destinate șoferilor moderați, care nu fac excese și care au mereu grijă ca manevrele lor să nu fie agresive, la limita aderenței. Pe timp de vară, o anvelopă all-season oferă un nivel de tracțiune mai slab dacă o comparăm direct cu o anvelopă de vară. Același lucru se întâmplă și pe timp de iarnă, unde anvelopa all-season este pusă în dificultate în orice test de un pneu dedicat pentru iarnă. Pe zăpadă și gheață, comportamentul este foarte diferit, distanțele de frânare fiind mult mai mari în cazul anvelopei all-season. De aceea, în cazul în care ninsorile sunt semnificative în zona în care locuiți este recomandat să utilizați anvelope de iarnă. În plus, aceeași recomandare este valabilă și dacă aveți programate călătorii lungi și dese pe timp de iarnă.

 

Anvelopele de iarnă

 

Anvelopele de iarnă sunt absolut obligatorii atunci când conduceți mașini puternice, cu masă mare, care au ca principală caracteristică performanța ridicată. De asemenea, o zonă în care ninge des și consistent impune utilizarea unei anvelope de iarnă dedicate, care se descurcă net superior în condiții grele față de una all-season. Anvelopa de iarnă are un comportament optim atunci când este utilizată la temperaturi de sub 7 grade, datorită compoziției mai moi. Peste aceste temperaturi, distanțele de frânare cresc semnificativ, direcția are de suferit, iar frânarea este afectată. Așadar, dacă mediul în care conduci frecvent este sub influența ninsorilor dese este important să te orientezi către o anvelopă de iarnă. În zăpadă afânată, diferența dintre cele două anvelope este consistentă.
Concluzia este că orice am face, cauciucurile mixte sunt bune iarna, atunci când nu e zăpada sau gheata. Dacă cade zăpada, avem nevoie neapărat de cauciucuri strict de iarna.

 

Voi ce anvelope folosiți?

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand