4 decembrie 2023
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concediu anual de odihnă. Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului

Loading
Cetăţeanul şi legea Concediu anual de odihnă. Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului
Concediu anual de odihnă. Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului
concediu-de-maternitate

Foto: wall-street.ro

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Concediu anual de odihnă, doar pentru perioada lucrată

 

guestion

De pe 29 mai până pe 3 iulie 2015, m-am aflat în con­cediul anual plătit, dar de pe 4 iulie până pe 1 septem­brie am fost în concediu pe cont propriu, neplătit. După ce am revenit la serviciu, am lucrat până pe data de 18 septembrie și am demisionat. Angajatorul mi-a reținut din salariu o parte din indemnizația de conce­diu achitată. Sunt legale acțiunile angajatorului?

 

Radu Voitic, Hîncești

 

În conformitate cu art. 148, alin. (4) din Codul muncii, în caz de eliberare a salariatului înainte de expirarea anului de muncă în contul căruia el a folosit deja concediul, angajatorul îi poate reţine din salariu suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului, dacă con­tractul colectiv sau cel individual de muncă nu prevede altfel.

Cu alte cuvinte, dacă salariatul a lucrat doar jumătate de an până la încetarea raporturilor de muncă, atunci acesta nu beneficiază de un concediu de odihnă anual deplin, ci doar pentru perioada de timp efectiv lucrată.

 

Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului

 

guestion

În ce condiții pot beneficia angajaţii de concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani?

 

Alexandra Fisherman, Chișinău

 

În baza unei cereri scrise, mamei, tatălui copilului, bunicii, bune­lului sau altei rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorelui, li se acordă un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani, cu menţine­rea locului de muncă (a funcţiei), potrivit art. 126, alin. (1) din Codul muncii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
 • Marina, Chisinau
  18.12.2015

  Buna ziua!
  Am iesit din concediu de ingrijire a copilului in luna august 2015 (compania la care am lucrat si-a stopat activitatea si a trebuit sa scriu cerere de demisie in aprilie 2015). M-am angajat oficial la alt serviciu in octombrie 2015 si surpriza: sunt insarcinata cu al doilea copil. Dupa calculele mele voi lucra pana la inceputul lui aprilie 2015.
  Intrebarea mea este: voi primi indemnizatie pentru concediu de maternitate si care ar fi calculul (voi lucra doar 6 luni). Si daca voi beneficia de indemnizatia lunara pentru ingrjirea copilului pana la 3 ani?
  Multumesc pentru raspuns!

Citește și
slot thailand