
Foto: veidas.lt
În Republica Moldova sunt peste șapte mii de organizații sindicale primare și, evident, tot atâția lideri de sindicat. Și acum vă îndemn să vă imaginați cum acești șapte mii de președinți de sindicate își adună toată puterea și bat cu pumnul în masa angajatorului, patronului, directorului, guvernanților… cerând cu fermitate: ajunge cu corupția! cu hoția! cu fărădelegile! cu achitarea salariului în plic! cu birocrația!.. Ajunge cu amatorismul în sindicate!..
Bineînțeles, o asemenea situație ne putem doar imagina, dat fiind realitatea care ne înconjoară. Astăzi, Republica Moldova a ajuns un stat unde înflorește corupția, unde economia e la pământ, unde legea demult este călcată în picioare. Activând în astfel de con-diții, cu regret, nu toți liderii de sindicat au verticalitate și curajul să bată cu pumnul în masă atunci când șeful calcă în străchini. Deși sunt aleși de angajaţi ca să le apere drepturile, mulți lideri de sindicat, de frică să nu-și piardă locul de muncă, tremură în fața angajatorului, alții fac pe diplomații, o altă parte bat șaua ca să priceapă. șeful.
Unii șefi au alergie doar când aud cuvântul sindicat
Șefii, însă, cum le este feleșagul, procedează ca șefii. Mulți dintre ei, după cum se știe, au alergie doar când aud cuvântul sindicat, iar când li se mai cere să respecte și unele drepturi ale angajaților, le sare țandăra. Se opun cu vehemență, recurg la fel de fel de șiretlicuri pentru a duce la zero activitatea și a diminua importanța sindicatului la întreprindere.
Trebuie să recunoaștem că liderilor de sindicat le este foarte greu să conlucreze cu astfel „de cadre”. Și totuși, dacă liderul este curajos, responsabil și-i pasă de colegii de serviciu care l-au votat, întotdeauna va găsi argumentele potrivite pe care să le pună pe masa șefului pentru a-l convinge să soluționeze revendicările membrilor de sindicat.
Ludmila Dănilă, preşedinta Consiliului interramural al sindicate-lor din municipiul Bălţi, mărturi-sea recent pentru „Vocea poporu-lui” că o mare problemă cu care se confruntă majoritatea organi-zațiilor sindicale teritoriale este lipsa de iniţiativă şi de responsabilitate din partea unor lideri de sindicat. „Acest fapt ne descurajează şi ne scade mult din elanul de muncă. Dacă ne dorim să realizăm performanţe, în actualele condiții, trebuie să ne unim forţele ca să-i descoperim pe cei mai curajoși sindicaliști, ca ulterior să-i promovăm în funcții de conducere”, a precizat Ludmila Dănilă.
De aceeași părere este și Larisa Ignatieva, președinta comitetului sindical al „Magistrala” SA din municipiul Bălți, pe care și-a expus-o la Congresul V al Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Moldova. Potrivit ace-steia, în ultimii ani, în teritoriu, liderii sindicali sunt nevoiți să se confrunte cu angajatori foarte duri, care nu numai că nu vor să soluționeze revendicările sindicatelor, dar fac tot posibilul pentru a diminua activitatea acestora. „Mulți dintre liderii sindicali nu sunt în măsură să apere drepturile salariaților la nivelul cuvenit. Or, dacă liderul sindical va îndrăzni să-l înfrunte pe patron, acesta ar putea să-i spună lesne „adio!”.
![]() |
Liderii sindicali au nevoie de o protecție împotriva eventualelor abuzuri din partea conducătorilor de unități |
Este de menționat că opinia Larisei Ignatieva este împărtășită de sute de lideri de sindicat. Poziția multora dintre ei a fost publicată și în ziarul „Vocea poporului”. A fi lider sindical astăzi nu mai este un lux, ci o permanentă confruntare și luptă cu acei demnitari care au pâinea și cuțitul în mână. Pentru a ține piept acestor mari șefi, președinții de sindicat trebuie să demonstreze multă voință, pricepere și intelect. De aceea, este foarte important ca membrii de sindicat să-i descopere și să-i aleagă în fruntea organizației pe colegii cei mai integri și curajoși. În caz contrar, drepturile lor vor fi călcate în picioare de către ad-ministrație.
CNSM organizează practic în fiecare săptămână seminare, întruniri care au drept scop instruirea și perfecționarea liderilor de sindicat. Aceste întâlniri sunt benefice pentru faptul că se pune accentul atât pe educația și perfecționarea liderilor, cât și pe consolidarea or-ganizațiilor sindicale. Astăzi, este foarte important ca liderii să simtă că nu sunt singuri în activitatea lor, că în spatele lor se află colegii lor de breaslă, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, care în orice moment poate să le vină în ajutor.
Aici îmi vin în memorie unele idei din prelegerea lui Maxim Kim, şeful catedrei de ziaristică a facultăţii de tehnologii sociale a Institutului de management Nord–Vest al Academiei Economiei Naţionale şi Serviciu de Stat de pe lângă preşedintele Rusiei, pe care a ţinut-o în fața liderilor de sindicat din Republica Moldova. Evenimentul a avut ca temă de discuție comportamentul, atitudinea și curajul liderilor de sindicat în cadrul negocierilor cu administrația și conducerea întreprinderii. Potrivit lui Maxim Kim, valorile pe care ar trebui să se sprijine mișcarea sindicală sunt: umanismul, parteneriatul social, protecția și echitatea socială.
În opinia expertului, un sindicat democratic este condus de angajați. Ei sunt cei care își aleg liderul și tot ei sunt cei care îl pot da jos. Sindicaliștii în frunte cu liderul lor decid prin vot dacă aprobă sau nu contractul colectiv de muncă și participă la toate deciziile care afectează sindicatul. Sindicatele active și puternice există pentru a reprezenta interesele salariaților. Doar printr-o implicare serioasă a sindicatelor în activitatea întreprinderii se pot rezolva cele mai importante probleme ale angajaților, cum ar fi fluctuația forței de muncă, de a avea salarii mai mari și condiții de munca mai bune. Un lider sindical nu este o bagheta magică. Sindicatul este puternic doar în măsura în care angajații se unesc în jurul acestui lider.
![]() |
Sindicatul este puternic doar în măsura în care angajații se unesc în jurul liderului |
La întrunirea în cauză, am avut o discuție cu un lider, veteran al mișcării sindicale, care mi-a mărturisit că, de-a lungul anilor, mai mulţi reprezentanţi ai companiei unde activează s-au oferit să-i cumpere tăcerea, dar nu a acceptat, deoarece a dorit să fie onest, în primul rând, în fața colegilor. „Consider că un lider de sindicat trebuie să fie incoruptibil, să se bucure de respect și e bine să nu uite că a fost ales de colegi pentru a le apăra drepturile. Un lider trebuie să fie bine informat şi să cunoască foarte bine legile, pentru a-i ajuta pe angajați să-și rezolve problemele”.
S-a terminat cu amatorismul în sindicate
Prezent la acel eveniment, Oleg Budza, președintele CNSM, a declarat că, în ultimii ani, grație activității Institutului Muncii s-au schimbat radical unele lucruri ce țin de informare, de educația liderilor de sindicat. În opinia lui Oleg Budza, astăzi un lider de sindicat trebuie să fie foarte instruit. „De exemplu, un președinte de sindicat nu va obține niciodată succese în urma negocierii contractului colectiv de muncă, dacă nu cunoaște legislația. Astăzi, majoritatea patronilor vor să aibă profit și nu-i interesează celelalte probleme, cum ar fi condițiile de muncă, securitatea și sănătatea la locul de muncă. De aceea, pentru a tine piept acestor faimoși conducători, avem nevoie de lideri sindicali integri și bine instruiți. Mă bucur că școala sindicală organizată de CNSM pentru tinerii sindicaliști deja a înregistrat rezultate semnificative. Am toată certitudinea că actualii absolvenți vor deveni rezerva de aur a sindicatelor. Amatorismul din sindicate trebuie să dispară odată și pentru totdeauna”, a conchis Oleg Budza.
Într-adevăr, în sindicate nu este loc pentru amatorism. În situația critică în care se află astăzi Republica Moldova, rolul sindicatelor a devenit unul semnificativ. Organizațiile sindicale trebuie și
sunt obligate să se implice cât mai activ în apărarea drepturilor cetățenilor care au ajuns la limita disperării. Iar aceasta, în primul rând, trebuie s-o facă cei peste șapte mii de lideri, conduși de un singur crez: Eu sunt lider de sindicat! Eu știu cum și nu mi-i frică să apăr interesele membrilor de sindicat!
P.S. „Vocea poporului” invită pe această cale colegii, liderii organizațiilor sindicale să-și expună ideile pe marginea acestui subiect.