
Foto: wordpress.com
Un şir de spectacole sociale interactive au fost montate şi prezentate, recent, de paisprezece echipe de tineri prin instituţiile de învăţământ la care învaţă aceştia şi care îşi au sediul în diferite localități ale țării noastre. Teatrul social este o metodă de educaţie nonformală, care le permite actorilor să îndemne publicul, prin artă și improvizație, să se implice în identificarea soluţiilor şi rezolvarea problemelor tinerilor.
Cele 14 spectacole au fost prezentate şi în cadrul ediției a şasea a Festivalului Național de Teatru Social, care a fost organizat, la finele săptămânii trecute, la Chişinău, de Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal Y-PEER Moldova. Scopul acestui eveniment a fost de a informa și a sensibiliza populația din ţara noastră cu privire la problemele legate de sănătatea și drepturile sexuale și reproductive ale tinerilor moldoveni.
Pentru a ajunge la un segment cât mai mare de public şi a asigura un impact generalizat, după încheierea festivalului, spectacolele vor fi prezentate şi prin diferite instituţii şi localităţi.
Potrivit Galinei Manole, coordonatoarea festivalului sus-menţionat, fiecare dintre echipele respective prezintă câte o piesă de teatru social, care transmite un mesaj despre una dintre problemele sociale, percepute de tineri ca fiind de actualitate. Problemele în cauză ţin de sănătatea sexuală și cea reproductivă, inclusiv prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, sarcina nedorită, comportamentele de risc, respectarea dreptului la informație şi la servicii de calitate, prevenirea discriminării, combaterea stereotipurilor și a prejudecăților interetnice etc.
Teatrul social este şi o formă de educare a tinerilor în spiritul autocunoașterii, luării de atitudine, al apărării valorilor şi principiilor morale în care cred. Educaţia prin teatru este una dintre metodele moderne de instruire şi educaţie a tinerilor, o modalitate creativă de a transmite informaţii privind comportamentul responsabil, lipsit de riscuri. Teatrul social este considerat un instrument eficient al schimbării sociale.