27 februarie 2024
Chisinau
Social

Asistență tehnică și suport din partea unor experți din Cehia

Loading
Social Asistență tehnică și suport din partea unor experți din Cehia
Asistență tehnică și suport din partea unor experți din Cehia
ingrijire-invalizi

Foto: volunteer.com

 

Un memorandum de înţelegere cu privire la susținerea procesului de reformare a siste­mului de îngrijire a persoanelor cu tulburări mintale și a celor cu dizabilități intelectuale din ţara noastră a fost încheiat recent de Mi­nisterul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei cu două organizaţii neguvernamentale.

 

Memorandumul se referă la implementarea în acest scop a unui proiect de către Centrul de Dezvoltare a Serviciilor de Sănătate Mintală, cu susținerea financi­ară a Agenției Cehe pentru Dezvoltare.

Scopul memorandumului este de a contribui la pro­movarea iniţiativelor lansate de ţara noastră în ceea ce priveşte reformarea sistemului rezidenţial de îngrijire a persoanelor cu dizabilități intelectuale și boli mintale, cu integrarea acestora în societate.

Principalele direcţii de activitate prevăzute în acest document sunt acordarea de suport specialiştilor de la ministerul sus-menţionat în reorganizarea a patru instituții rezidențiale din Cocieri (raionul Dubăsari), mun. Bălți, Brînzeni (Edineț) şi Bădiceni (Soroca).

În context, este preconizată instruirea principali­lor actori responsabili de implementarea reformelor de dezinstituționalizare, în contextul reorganizării instituțiilor rezidențiale, prin prisma experienţei în do­meniu de care dispune Cehia.

Memorandumul prevede şi acordarea de asistență tehnică și suport din partea unor experți din Cehia. Acesta va fi canalizat spre elaborarea planurilor de reorganizare a instituțiilor rezidențiale, a unei stra­tegii naționale, precum şi a unui plan de acțiuni de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități inte­lectuale și tulburări mintale.

Proiectul respectiv urmează a fi implementat până în septembrie 2017.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand