
Foto: canal2.md
Un regulament nou privind numirea în funcţie prin concurs şi în baza unor contracte de management a conducătorilor instituţiilor medico–sanitare publice a fost expus, recent, pentru dezbateri publice de reprezentanţii Ministerului Sănătății.
Proiectul respectiv stabileşte un mecanism detaliat şi îmbunătăţit de selectare şi asigurare a unui acces egal al candidaţilor pentru ocuparea funcţiilor de conducător al instituţiilor medico–sanitare publice. În acest proces ar urma să se ţină cont de calificarea profesională, experienţa în domeniu şi abilităţile manageriale ale candidaţilor.
Concomitent, în premieră, este stabilită forma şi conţinutul contractului–tip de management al instituţiilor medico–sanitare publice. Acest lucru are menirea de a creşte responsabilizarea managerilor instituţiilor şi de a oferi posibilitatea unei evaluări obiective a activităţii acestora, inclusiv în baza unor indicatori instituţionali de performanţă.
Astfel, este necesar să fie adoptată o reglementare uniformă şi previzibilă în materie, care să asigure un management al acestor instituţii, bazat pe respectarea unor drepturi şi obligaţii corelative clar stabilite. Totodată, va fi asigurată astfel îndeplinirea de către conducătorul instituţiei medico–sanitare publice a unor indicatori instituţionali de performanţă cuantificabili şi obiectivi, ceea ce va permite responsabilizarea accentuată a conducătorilor, precum şi o evaluare obiectivă a acestora.
Ministerul Sănătății propune, de asemenea, evaluarea trimestrială a performanțelor directorilor și posibilitatea rezilierii contractelor, în caz de neperformanță timp de trei trimestre consecutive.
Proiectul în cauză se încadrează în reformele propuse de comunitatea internaţională şi partenerii de dezvoltare pentru sistemul de sănătate şi nu contravine legislaţiei comunitare.
Ion Cucu, consilier principal pe probleme legate de relaţiile de muncă al Federaţiei Sindicale „Sănătatea”, a precizat că o iniţiativă în acest sens a fost făcută publică anterior de Ruxanda Glavan, ministră în exerciţiu a Sănătăţii.
„Iniţiativa este bună pentru că, prin introducerea contractelor manageriale, conducătorii vor purta responsabilitate pentru gestionarea corectă, transparentă şi obiectivă a mijloacelor financiare”, a apreciat Ion Cucu.
În acest scop, mai este necesară însă elaborarea indicatorilor de performanţă şi acest proces este în desfăşurare, iar în el sunt antrenaţi şi reprezentanţii Federaţiei „Sănătatea”.
Astfel de contracte au fost introduse şi în România şi, după doar şase luni de la aceasta, situaţia s-a schimbat foarte mult în bine, a mai specificat Ion Cucu.