28 februarie 2024
Chisinau
Auto

5 sfaturi esenţiale pentru conducerea pe timp de ceaţă

Loading
Auto 5 sfaturi esenţiale pentru conducerea pe timp de ceaţă
5 sfaturi esenţiale pentru conducerea pe timp de ceaţă
ceata-masini

Foto: gannett.com

 

Ceaţa poate constitui o problema majoră atunci când te depla­sezi cu maşina, mai ales dacă eşti femeie şi experienţa la volan nu este foarte bogată. Cum încălzirea vremii aduce cu sine aproape întotdeauna vremea ceţoasă, e bine să vă pregătiţi puţin înain­te de a pleca la drum. Iată cele mai impor­tante sfaturi pentru conducerea pe timp de ceaţă.

 

1. Ceaţa fiind o proble­mă de vizibilitate, trebuie combătută exact în acest plan. Este esenţial, aşadar, să fii cât mai vizibil şi să vezi, la rândul tău, cât mai bine. Folosirea corectă a luminilor de ceaţă pare să nu se predea la şcoala de şoferi, deci iată cum trebuie de procedat: proiectoarele de ceaţă, acolo unde există în dotarea maşinii, trebuie aprinse obligatoriu, împreu­nă cu faza de întâlnire (faza scurtă). Nu este acceptabilă folosirea proiectoarelor de ceaţă doar împreună cu lu­minile de staţionare. Nu fo­losi luminile de drum (faza lungă), pentru că acestea vor înrăutăţi şi mai mult vi­zibilitatea, mai ales pe timp de noapte. Dacă farurile au înălţime reglabilă, reglează-le să bată cât mai jos.

2. Luminile de ceaţă din spate sunt esenţiale pen­tru ca maşina ta să poată fi observată de la distanţă, dar, dacă deja e cineva care merge în spatele tău, ar fi o idee bună să te gândeşti la ochii celui de la volan şi să le stingi. E mai bine pentru  siguranţa ta ca cel din spa­te să îţi vadă maşina şi ceea ce se află în faţa lui decât să meargă cu o lanternă roşie băgată în ochi.

3. Similar, asigură-te că parbrizul este curat. Dacă la vizibilitatea slabă datorată ceţii se adaugă un parbriz murdar, condiţiile pentru dezastru sunt îndeplinite. O idee bună este să verifici pe­riodic starea ștergătoarelor: dacă acestea se deteriorea­ză vor lasă urme pe parbriz, afectând şi mai mult vizibi­litatea.

4. Redu viteza. În funcţie de cât de deasă e ceaţa, vite­za de deplasare în siguran­ţă poate scădea extrem de mult. Totuşi, nu este o idee bună să mergi exagerat de încet, în acest caz maşina ta devine un obstacol pe drum, care ar putea fi observat prea târziu de cei care vin mai repede din spate. Ide­al este să mergi în coloană, păstrând o distanţă de sigu­ranţă suficient de mare faţă de maşina din faţă. Dacă drumul are o singură ban­dă pe sens, evită depăşirile. Dacă cineva merge mai în­cet decât ţine, mai ales dacă este vorba de un şofer pro­fesionist, ar trebui să îţi dea de gândit: redu şi mai mult viteză.

5. Dacă eşti singură pe drum şi ceaţa este atât de deasă încât ţi se pare că nu poţi continua drumul în siguranţă, nu te opri în şosea. Caută o benzinărie, o parcare sau, şi mai bine, un drum lateral pe care poţi staţiona în siguranţă. O ma­şină staţionată pe marginea drumului în situaţii fără vi­zibilitate poate constitui un real pericol pentru siguran­ţa ta şi a celorlalţi partici­panţi la trafic.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand