Anul acesta, Ziua formatorului sindical, care se sărbătoreşte la 2 noiembrie, a fost consemnată prin organizarea unui seminar privind echitatea socială, locul sindicatelor în vederea protejării drepturilor muncitorilor şi rolul campaniei de advocacy în promovarea drepturilor acestora. În opinia lui Nicolae Suruceanu, secretar confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, oportunitatea acestei acţiuni se explică prin faptul că formatorii sindicali trebuie să fie implicaţi mereu în procesul de formare continuă, deoarece evoluează tehnologiile, metodele de instruire.
De asemenea, este important, a mai menţionat dumnealui, să aflăm şi să studiem modalităţile noi de lobby şi advocacy aplicate de sindicatele din lume. Adică să fim mai activi, mai perseverenți și tenace, implicându-ne în procesul de elaborare a legislaţiei, ci nu doar să reacţionăm la prevederile unor legi care încalcă drepturile salariaţilor. În această ordine de idei, a spus Nicolae Suruceanu, este important ca formatorii sindicali din ţara noastră să se familiarizeze cu experienţa internaţională. Cu atât mai mult cu cât CNSM a adoptat un plan de formare şi perfecţionare continuă a formatorilor sindicali, potrivit căruia cel puţin o dată în an se face schimb de experienţă, se organizează seminare, cursuri de instruire a formatorilor sindicali, acțiuni care, în ultimă instanţă, conduc la îmbunătăţirea procesului de educaţie în cadrul confederaţiei.
Munca decentă, un pas spre o lume mai bună
La seminar, la care au participat formatorii sindicali de nivel naţional ai CNSM, s-au desfășurat dezbateri pe marginea definiţiei şi componentelor fenomenului de echitate socială, a oportunităţilor de perfecţionare a principiilor echităţii sociale. Invitatul acestui eveniment, expertul internaţional Oleksandr Golubov, șef al Departamentului relații internaționale din cadrul Confederației Sindicatelor Libere din Ucraina, a făcut câteva prezentări ce vizează munca decentă, ca un pas spre o lume mai bună, nivelul sărăciei în ţările CSI, fenomenul advocacy, ca strategie şi tactică în domeniul protejării drepturilor angajaților. Spre final, a avut loc o discuţie în grup privind identificarea problemelor, a ţintelor campaniei de advocacy în contextul situaţiei social-economice din Republica Moldova.
![]() |
Fenomenul advocacy, ca strategie şi tactică în protejarea drepturilor angajaților |
În viziunea lui Oleksandr Golubov, efectul acestui seminar vizează consolidarea rolului sindicatelor în afirmarea principiului echităţii sociale, identificarea instrumentelor eficiente de punere în aplicare a acestui principiu. Dumnealui a remarcat că liderii şi activiştii sindicali din Moldova dau dovadă de un potenţial înalt în ceea ce priveşte îmbunătăţirea domeniului social-economic, a calităţii locurilor de muncă, promovarea muncii decente.
El a mai precizat că schimbul de experienţă a fost util atât pentru dânsul, cât şi pentru colegii moldoveni. Personal, a împărtăşit cunoştinţele formatorilor din Republica Moldova, câte ceva a preluat şi dumnealui de la ei. Or, după expertul ucrainean, prin organizarea acestui seminar s-a urmărit posibilitatea participanţilor de a-şi demonstra propriul potenţial şi de a-l pune ulterior în aplicare.