Recent, Consiliul de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova s-a întrunit într-o şedinţă, în care au fost discutate mai multe probleme.
În cadrul întrunirii, femeile sindicaliste şi-au expus părerea referitor la adresarea CNSM către conducerea ţării privind scumpirea energiei electrice, impactul economiei informale asupra situației angajaţilor, precum și majorarea vârstei de pensionare a femeilor.
Vocea femeilor trebuie să fie auzită
Potrivit Liubei Rotaru, președinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, este important ca femeile sindicaliste să-şi exprime părerea referitor la subiectele propuse şi să fie active. Totodată, Liuba Rotaru a ţinut să-şi împărtăşească impresiile şi a făcut un schimb de opinii cu femeile sindicaliste.
„Am avut ocazia să particip la o întrunire privind lucrările Şcolii sindicale a femeilor din cadrul Consiliului Regional Paneuropean din or. Kobuleti (Georgia). În cadrul discuţiilor au apărut propuneri ca sindicatele să obţină mai multe drepturi, care să fie realizate în comun cu Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, deoarece s-a dovedit că Inspectoratul de Stat al Muncii în mai multe cazuri intră în cârdăşie cu angajatorii şi nu arată situaţia reală. Au fost audiate informaţiile privind starea de lucruri la capitolul economie informală din mai multe ţări. De asemenea, s-a vorbit despre planul de acţiuni al sindicatelor pentru dezrădăcinarea acestui viciu. Femeile sindicaliste trebuie să fie active, să-şi expună părerea la timp, ca vocea lor să fie auzită”, a precizat Liuba Rotaru.
Pe de altă parte, Vera Mereuţă, profesoară la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova, s-a referit la subiecte ce ţin de formarea abilităţilor de comunicare a femeilor-lideri de sindicat, cultura comunicării, pregătirea discursului etc.
„Un om bine educat îşi va asculta atent interlocutorul, dând dovadă de tact şi respect pentru el. Unul din cele mai importante secrete ale diplomaţiei este de a te arăta interesat de ceea ce spune cineva. Tendinţa de a nu acorda întreaga atenţie persoanei care vorbeşte este o formă comună de impoliteţe, cu părere de rău, des răspândită în zilele noastre”, a precizat Vera Mereuță.
Consiliul de Femei al CNSM este o structură a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care își desfășoară activitatea în conformitate cu Statutul CNSM, Legea Sindicatelor, Regulamentul Consiliului și alte acte juridice și normative ce reglementează activitatea sindicatelor în Republica Moldova.
Din componenţa Consiliului de Femei CNSM fac parte preşedintele, doi vicepreşedinţi, secretarul executiv şi 27 de membri – reprezentanţi ai structurilor de femei din cadrul centrelor sindicale naţional–ramurale.