11 decembrie 2023
Chisinau
Vocea copiilor

O lume cu mult soare, cu multe întrebări și bucurii

Loading
Vocea copiilor O lume cu mult soare, cu multe întrebări și bucurii
O lume cu mult soare, cu multe întrebări și bucurii

vera-craciun-sindicate

 

O lume cu mult soare a fost marți în sala de festivități de la Confederația Națională a Sindicatelor. Scriitoarele Vera Crăciun din Galați, România, și Angela Chicu de la Chișinău au avut o întâlnire cu un grup de copii, pentru a le prezenta cărțile „Îngerașul” și „ABC” (Minienciclopedie pen­tru copii). Evenimentul a fost organizat de Federația Sindi­catelor din Comunicații și de Federația Sindicatelor Lucră­torilor din Industria Chimică și Resurse Energetice. Cele două invitate le-au recitat co­piilor versuri din cărțile sem­nate, le-au spus ghicitori și le-au dat cărți cu autografe. Dar să o luăm de la capăt și pe rând. 

 

Angela Chicu le-a prezentat copiilor cartea „ABC” (Minien­ciclopedie pentru elevi). Cartea cuprinde informații sumare des­pre animale sălbatice care își au habitatul în diferite țări, poezii, ghicitori, curiozități și imagini pentru colorat.

Ca să-i dezmorțească, Angela Chicu i-a luat pe copii la dans. Apoi le-a spus ghicitori. Cei care au răspuns corect au primit în dar câte o carte. O pădure de mâi­ni stăteau ridicate. Mulți copii cunoșteau ghicitorile pe de rost. Angela Chicu susţine că, de-a lun­gul anilor, de când scrie pentru copii, a învăţat şi reuşeşte să adu­că zâmbete pe feţele lor. În cadrul întâlnirii, scriitoarea le-a vorbit copiilor și despre curiozitățile in­cluse în carte. Micuții au rămas de-a dreptul mirați când au aflat că inima unei balene cântărește 700 de kilograme.

Vera Crăciun, la rândul său, a prezentat cartea „Îngerașul” (Povești și poezii fără sfârșit, cartea a patra). În această săp­tămână, ea și-a prezentat cartea la câteva licee și biblioteci din orașul Chișinău. Peste tot, copi­ii au primit-o cu multă bucurie. „Atâtea zâmbete și strălucire câte am văzut zilele acestea în ochii copiilor, îmi ajunge pentru mult timp de acum încolo”, a exclamat scriitoarea mulțumită.

După cum s-a exprimat Vera Crăciun, volumul „Îngerașul” este un dar generos pentru toți copiii și iubitorii copilăriei”. „Versurile Verei Crăciun ne transpun în pi­tici de altădată și ne dau prilejul să retrăim și noi, cei maturi, cli­pele sublime ale copilăriei lăsate în urmă, dar niciodată uitată. Din „Îngerașul” se aud atât de frumos cântecele păsărelelor, zumzetul insectelor, încât poeta gălățeană reușește să creeze tablouri vii, în­tr-o simbioză perfectă a dorului de copilărie”, menționează Tăna­se Carașa în postfața lucrării.

Ion Pîrgaru, președintele FSCM, care a fost inițiatorul acestei întâlniri de suflet și a adus copilăria în incinta Casei Sindica­telor, a spus mulțumit: „Se zice că toți copiii sunt geniali. Lumea copilăriei este un miracol pe care îl trăiesc picii de azi și după care tânjesc oamenii adulți dintot­deauna. Nu degeaba se spune despre oamenii de vârsta a treia, care, s-ar zice, au atins culmea înțelepciunii omenești, că „au ajuns în mintea copiilor”.

Acum, stai și te gândești: ce e mai bine: să fii înțelept sau să fii genial? Eu cred că cel mai bine e să fii copil în suflet, orice vârstă ai avea”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand