7 decembrie 2023
Chisinau
Vocea copiilor

Copilul dvs. are probleme cu școala?

Loading
Vocea copiilor Copilul dvs. are probleme cu școala?
Copilul dvs. are probleme cu școala?
elevi

Foto: timpul.md

 

În numerele precedente am început să publicăm despre diverse pro­bleme cu care se confruntă părinții, dar și copiii din clasele primare la început de an școlar. În discuțiile pe care le-am avut cu diferiți părinți, am auzit adesea că odrasla lor vrea să fie mereu pe primul loc și nu-și închipu­ie altfel, se plictisește. Sau, vicever­sa, la alții – că este prea timid, închis. Acestea sunt doar câteva probleme pe care copilul și părinții trebuie să le depășească atunci când începe școala…

 

Nu toți copiii sunt olimpici

 

Orice părinte își dorește ca odrasla lui să reușească în toate. Primul să fie la învățătură, primul la sport, la olimpiadă sau chiar cu ap­titudini de lider… Copiii sunt mereu atrași de competiție, indiferent dacă este vorba de joacă sau de școală, de noi provocări, vrând să le dovedească celorlalți de ce sunt în stare. Cum la vârsta școlară dependența de părinți este maximă, copilul încearcă prin orice mijloace să le fie pe plac și să fie lăudat de aceștia. Părinții mai exigenți pot face copilul să perceapă orice situație ca pe o veritabilă competiție ce trebuie câștigată.

Nu este nimic rău în asta, condiția este să nu se exagereze proporțiile competiției, pentru că, la cel mai mic eșec, copilul o să reacționeze în mod negativ și o să-și nege propriile posibilități.

Astfel de reacții ale copilului pot duce cu trecerea timpului la suprasolicitare fizică și mai ales nervoasă. Copiii care nu se simt apreciați pentru ceea ce sunt, ci doar pen­tru rezultatele pe care le obțin, întâmpină dificultăți în formarea unei imagini de sine corecte.

Trebuie să ne învățăm copiii, încă de mici, că nu putem fi câștigători tot timpul, uneori mai și pierdem. Acest lucru trebuie înțeles și de părinți, care de multe ori acceptă chiar mai greu decât copiii lor ideea înfrângerii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand