În perioada 19-20 septembrie curent, 45 de tineri sindicaliști din raioanele Hînceşti, Ialoveni și Teleneşti au participat la Şcoala sindicală cu genericul „Rolul tinerilor în mişcarea sindicală. Motivația apartenenței la sindicat”. Evenimentul a fost organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și a avut loc la tabăra „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă. În calitate de formatori au fost Stela Stratila-Sîrbu, preşedinta Consiliului de Tineret din cadrul CNSM, Gheorghe Cătărău, master în dreptul muncii, Ina Botnari, master în psihologie, Lucia Bîtcă, master în psihologie.
Subiectele de discuție
La deschiderea oficială a activităţii, cu urări de bine şi împliniri s-a adresat către participanţi Nicolae Suruceanu, secretarul confederal al CNSM. Domnia sa a accentuat că ulterior tinerii vor promova și vor aplica cunoștințele acumulate în activitățile sindicale cotidiene și le vor multiplica în activitățile educaționale organizate în cadrul centrelor sindicale din care provin.
Pe parcursul celor două zile de studii, tinerii sindicaliști au participat la activităţi interactive. Temele au fost variate: Psihologia personalității; Crearea echipei sindicale şi conlucrarea membrilor; Contractul individual de muncă şi cel colectiv – instrumente de protecţie social–economică a tinerilor; Programe motivaţionale pentru salariaţi; Importanţa abilităţilor de comunicare pentru un lider sindical; Metode şi tehnici de transmitere a informaţiei către diferite categorii de audienţi etc.
![]() |
Dorim să contribuim la îmbunătățirea abilităților profesionale ale tinerilor sindicaliști |
Stela Stratila-Sîrbu, preşedinta Consiliului de Tineret din cadrul CNSM, a relevat: „Prin intermediul „Școlii sindicale” dorim să contribuim la îmbunătățirea abilităților profesionale ale tinerilor sindicaliști, astfel încât aceștia să poată avea o activitate cât mai eficientă în cadrul centrelor sindicale din care provin”.
Astfel de activități precum „Școala sindicală” sunt organizate și în alte țări europene și sperăm că va deveni o tradiție demnă de urmat și pentru Moldova, a precizat Stela Stratila-Sîrbu.
La rândul ei, Ana Cimpoieşu, preşedinta CITS Hînceşti, a menționat: „Prin intermediul „Școlii sindicale” ne-am propus să comunicăm direct cu tinerii sindicaliști despre drepturile lor și rolul sindicatelor în apărarea, protejarea și promovarea acestora”.
De asemenea, Zinaida Șpac, președinta CITS Telenești, și-a exprimat speranța că cunoştinţele şi experienţa acumulată pe parcursul acestui curs instructiv vor fi apreciate la un nivel înalt în domeniile în care activează tinerii sindicalişti care au obţinut certificate ale Şcolii sindicale din Moldova. „Ei vor contribui la dezvoltarea democraţiei, la implicarea tineretului în procesul de rezolvare a numeroaselor probleme sociale care s-au acumulat la momentul de faţă în ţara noastră”, a conchis Zinaida Șpac.
A fi informat înseamnă a fi puternic
Participanţii au obținut toate cunoştinţele necesare unui sindicalist veritabil. Aceștia afirmă că tot ce au învăţat pe parcursul a două zile de studii le va fi de folos în activitatea lor de zi cu zi. Ei au învăţat ce este sindicatul şi care este rolul acestuia; care sunt avantajele aderării la sindicat; necesitatea şi principiile generale de recrutare de noi membri de sindicat. De asemenea, ei s-au familiarizat cu programele motivaționale pentru salariați, cu psihologia personalității, cu tipurile de temperamente de care trebuie să țină cont în activitatea lor. Tinerii au studiat tehnici de dezvoltare a atuurilor, au analizat prin exemple concrete importanța abilităților de comunicare pentru un lider sindical, au luat cunoștință de metode și tehnici de transmitere a informației către diferite categorii de audienți, de programe de interacțiuni și comunicare, precum și de impactul nerespectării contractului individual de muncă și a contractului colectiv de muncă etc.
Tinerii sindicaliști au urmărit acelaşi scop: să studieze, să-şi dezvolte capacităţile profesionale şi să-şi aprofundeze cunoştinţele în diferite domenii, fiind ghidaţi de formatori din cadrul CNSM. Totodată, ei au susţinut univoc că a fi informat înseamnă a fi puternic, iar instruirea e una din cele mai eficiente pârghii de a îmbunătăţi calitatea membrului de sindicat şi imaginea sindicatului.
Opiniile participanților
Eugenia Catan, profesoară de istorie la Liceul din s. Mingir (Hînceşti), a menţionat: „Această şcoală este foarte benefică pentru instruirea şi sporirea cunoştinţelor în domeniul activităţii sindicale. Mulţumim organizatorilor, conducerii CNSM, care au contribuit substanţial la instruirea eficientă a noastră în calitate de lideri sindicali. Cu certitudine, plecăm acasă cu informaţii utile pentru îmbunătăţirea activităţii sindicale”.
Valentin Begu, membru de sindicat din cadrul Federaţiei Sindicale a Educației şi Ştiinţei, Ialoveni, a accentuat: „Consider că scopul este de a promova sindicalismul în rândul tineretului în organizaţiile din care fac parte, de a informa angajaţii despre avantajele membrilor de sindicat”.
Natalia Veşca, profesoară de limba şi literatura română din Băneştii Vechi, raionul Teleneşti, a relevat faptul că seminarul a fost util pentru tineri, îndeosebi, a contribuit la consolidarea relaţiilor cu ceilalţi colegi. „Pe lângă faptul că am făcut un schimb de experienţă cu alte sindicate de ramură, am avut și posibilitatea de a îmbina armonios utilul cu plăcutul, odihnindu-ne activ, dar şi trasând unele obiective noi pentru activitatea sindicală de viitor”.
La final, tinerii au primit certificate de participare, care le-au fost înmânate de organizatorii seminarului.