7 decembrie 2023
Chisinau
Social

Un constructor a murit după ce a căzut de pe acoperişul unei clădiri

Loading
Social Un constructor a murit după ce a căzut de pe acoperişul unei clădiri
Un constructor a murit după ce a căzut de pe acoperişul unei clădiri
muncitori-acoperis

Foto: aglicon.md

 

Un bărbat în vârstă de 69 de ani din oraşul Bălţi şi-a pierdut viaţa, recent, după ce a căzut de pe acoperişul unei clădiri, în timp ce exe­cuta lucrări de hidroizola­re. Victima era angajată la o companie de construcţii şi, în momentul producerii nenorocirii, se afla împreu­nă cu alţi muncitori.

 

Şeful de şantier a declarat pre­sei că victima a lucrat timp de 40 de ani pe şantier şi de fiecare dată totul era în regulă.

La rândul lor, reprezentanţii Secţiei internare a Spitalului Cli­nic Municipal din Bălţi au preci­zat că bărbatul a ajuns cu urgenţa la instituţia curativ-medicală în stare extrem de gravă. Victima avea fracturi multiple ale bazinu­lui, bazei craniului, de coaste, de membre şi era în comă.

 

A decedat pe masa de operaţii

 

În consecinţă, bărbatul a de­cedat pe masa de operaţii, după două ore de la accident.

Responsabili din cadrul In­specţiei Muncii din municipiul Bălţi au constatat că, în timpul lucrărilor de izolare a acoperi­şului, nu au fost respectate nor­mele de securitate şi sănătate în muncă.

Cazul este investigat de poli­ţişti şi de inspectorii de muncă de stat, precum şi de cei de la sindi­cate. Dacă se va constata că an­gajatorul se face vinovat pentru producerea acestei nenorociri, el riscă de la doi până la şase ani de închisoare.

Elena Carchilan, şefa Inspec­toratului Muncii al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Mol­dova, a precizat pentru „Vocea poporului” că bărbatul decedat era membru de sindicat. De ace­ea, un inspector sindical de mun­că a fost delegat să participe la cercetarea cazului respectiv.

 

Era membru de sindicat

 

Alexandru Pascaru, inspec­tor principal de muncă al CNSM pentru zona de nord, a comuni­cat că, în momentul producerii nenorocirii, mai mulţi muncitori ai SA „Constructorul” primise­ră indicaţii să izoleze acoperişul unei cafenele, care este constru­ită într-un parc din oraşul Bălţi. Blocul este cu trei niveluri şi are acoperiş de tip terasă. La mar­ginea acoperișului, din trei părţi ale construcţiei, fusese instalat un parapet cu înălţimea de apro­ximativ 60 de centimetri. Din a patra parte, parapetul lipsea.

Totodată, în interiorul acoperi­şului exista un loc gol cu suprafa­ţa de aproximativ patru pe patru metri, unde urma să fie instalat un sistem de iluminat.

În timpul executării lucrărilor, doi dintre muncitori încălzeau membrana bituminoasă hidroi­zolantă cu un arzător racordat la o butelie de gaz, iar alţii doi, prin­tre care şi victima accidentului, o încleiau cu un tăvălug de tasare. Astfel, bărbatul decedat şi colegul său se mişcau cu spatele în timp ce roteau tăvălugul.

 

A căzut în gol

 

În acest fel, ei nici nu au apu­cat să observe că se apropie de marginea găurii din acoperiş, iar bărbatul de 69 de ani a căzut în gol până la etajul inferior, de la o înălţime de 4,5-5 metri, cu faţa în jos.

Alexandru Pascaru a adăugat că s-a stabilit precum că, înainte de începerea lucrărilor, în jurul găurii lăsate în acoperiş fuseseră instalate bare metalice şi planşete de protecţie. Acestea au fost înlă­turate însă de aceiaşi muncitori, la indicaţia superiorilor.

Conform normelor, pe durata lucrărilor de izolare a acoperişu­lui, locul unde urma să fie insta­late obiectele de iluminat trebuia să fie acoperit, pentru siguranţa constructorilor.

De asemenea, victima nu fu­sese instruită în ceea ce privește normele de securitate şi sănătate în muncă, corespunzător lucrări­lor executate.

 

Se reangajase la unitate

 

Administraţia întreprinderii la care era angajat bărbatul decedat a acordat familiei acestuia un aju­tor material de aproximativ 20 de mii de lei şi şi-a asumat toate cheltuielile de înmormântare.

Victima a lucrat la această uni­tate o perioadă îndelungată, dar cu mai multe întreruperi. Ultima dată, el se reangajase la acea în­treprindere în 2013.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand