
Foto: aglicon.md
Un bărbat în vârstă de 69 de ani din oraşul Bălţi şi-a pierdut viaţa, recent, după ce a căzut de pe acoperişul unei clădiri, în timp ce executa lucrări de hidroizolare. Victima era angajată la o companie de construcţii şi, în momentul producerii nenorocirii, se afla împreună cu alţi muncitori.
Şeful de şantier a declarat presei că victima a lucrat timp de 40 de ani pe şantier şi de fiecare dată totul era în regulă.
La rândul lor, reprezentanţii Secţiei internare a Spitalului Clinic Municipal din Bălţi au precizat că bărbatul a ajuns cu urgenţa la instituţia curativ-medicală în stare extrem de gravă. Victima avea fracturi multiple ale bazinului, bazei craniului, de coaste, de membre şi era în comă.
A decedat pe masa de operaţii
În consecinţă, bărbatul a decedat pe masa de operaţii, după două ore de la accident.
Responsabili din cadrul Inspecţiei Muncii din municipiul Bălţi au constatat că, în timpul lucrărilor de izolare a acoperişului, nu au fost respectate normele de securitate şi sănătate în muncă.
Cazul este investigat de poliţişti şi de inspectorii de muncă de stat, precum şi de cei de la sindicate. Dacă se va constata că angajatorul se face vinovat pentru producerea acestei nenorociri, el riscă de la doi până la şase ani de închisoare.
Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Muncii al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a precizat pentru „Vocea poporului” că bărbatul decedat era membru de sindicat. De aceea, un inspector sindical de muncă a fost delegat să participe la cercetarea cazului respectiv.
Era membru de sindicat
Alexandru Pascaru, inspector principal de muncă al CNSM pentru zona de nord, a comunicat că, în momentul producerii nenorocirii, mai mulţi muncitori ai SA „Constructorul” primiseră indicaţii să izoleze acoperişul unei cafenele, care este construită într-un parc din oraşul Bălţi. Blocul este cu trei niveluri şi are acoperiş de tip terasă. La marginea acoperișului, din trei părţi ale construcţiei, fusese instalat un parapet cu înălţimea de aproximativ 60 de centimetri. Din a patra parte, parapetul lipsea.
Totodată, în interiorul acoperişului exista un loc gol cu suprafaţa de aproximativ patru pe patru metri, unde urma să fie instalat un sistem de iluminat.
În timpul executării lucrărilor, doi dintre muncitori încălzeau membrana bituminoasă hidroizolantă cu un arzător racordat la o butelie de gaz, iar alţii doi, printre care şi victima accidentului, o încleiau cu un tăvălug de tasare. Astfel, bărbatul decedat şi colegul său se mişcau cu spatele în timp ce roteau tăvălugul.
A căzut în gol
În acest fel, ei nici nu au apucat să observe că se apropie de marginea găurii din acoperiş, iar bărbatul de 69 de ani a căzut în gol până la etajul inferior, de la o înălţime de 4,5-5 metri, cu faţa în jos.
Alexandru Pascaru a adăugat că s-a stabilit precum că, înainte de începerea lucrărilor, în jurul găurii lăsate în acoperiş fuseseră instalate bare metalice şi planşete de protecţie. Acestea au fost înlăturate însă de aceiaşi muncitori, la indicaţia superiorilor.
Conform normelor, pe durata lucrărilor de izolare a acoperişului, locul unde urma să fie instalate obiectele de iluminat trebuia să fie acoperit, pentru siguranţa constructorilor.
De asemenea, victima nu fusese instruită în ceea ce privește normele de securitate şi sănătate în muncă, corespunzător lucrărilor executate.
Se reangajase la unitate
Administraţia întreprinderii la care era angajat bărbatul decedat a acordat familiei acestuia un ajutor material de aproximativ 20 de mii de lei şi şi-a asumat toate cheltuielile de înmormântare.
Victima a lucrat la această unitate o perioadă îndelungată, dar cu mai multe întreruperi. Ultima dată, el se reangajase la acea întreprindere în 2013.