Fabrica de Confecții „Ionel” a consemnat 70 de ani de activitate. Întreprinderea este lider pe piața internă de textile, chiar dacă își comercializează în țară doar 19 la sută din volumul de produse, restul fiind exportat peste hotare, în diferite țări. Apelând la o noțiune mai perimată, am putea afirma că întreprinderea „Ionel” este fruntașă. Acest agent economic are cea mai veche istorie printre întreprinderile industriei ușoare care există în prezent în Moldova, tot Fabrica de confecții „Ionel” este și cel mai mare producător și contribuabil din această ramură, dar și indicatorii întreprinderii la capitolul volumul de producere și de vânzări sunt cei mai înalți.
„Fiecare an îl încheiem cu indicatori buni și foarte buni. În cele opt luni ale anului în curs, coeficienții noștri deja sunt peste nivelul celor din anul trecut. Volumul de producere a sporit cu 34 la sută, cel de vânzări – cu 36 la sută, pe piața internă am reușit să comercializăm cu 77 la sută mai multe produse”, a remarcat cu mândrie Tamara Luchian, directoarea întreprinderii, la festivitatea dedicată aniversării.
Noi suntem „Ionel”
Fabrica de confecții deja de mai mulți ani cooperează cu diferite țări, deoarece acest agent economic corespunde standardelor înalte la capitolul calitatea produselor și condiții de muncă. Și în acest an întreprinderea a fost supusă unui audit social din partea experților europeni, acumulând 96%, ceea ce este un indicator impresionant și, după cum avea să menționeze managerul întreprinderii, este, de fapt, meritul întregului colectiv.
„Din acest colectiv minunat fac parte oameni cu răbdare și cu suflet mare. Noi, cei de la „Ionel”, suntem competitivi pe piața internă și pe cea externă. În acești șase ani, am reușit să facem mai multe și pentru amenajarea edificiilor, și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. Noi suntem cei care fac lucruri frumoase, care modernizează fațada blocurilor întreprinderii și teritoriul adiacent, adică, de fapt, construim o mică Europă aici, în strada Bulgară nr. 47”.
![]() |
Istoria fabricii numără mai multe decenii și este continuată cu succes grație unui management eficient |
Despre faptul că Fabrica de confecții „Ionel” reușește să construiască Europa la noi în țară, să aducă aici rigorile europene, au menționat practic toți oaspeții adunați la festivitate – și demnitarii înalți, începând cu prim-ministrul, și colegii, și partenerii. Toți au remarcat la unison capacitățile manageriale ale Tamarei Luchian, directoarea întreprinderii.
„Avem nu doar relaţii de afaceri, dar şi de prietenie deja”, mărturiseşte pentru „Vocea poporului” Johann Enns, inginerul companiei germane „Dürkopp-Adler”, care furnizează pentru fabrica „Ionel” echipamente de cusut din anul 1977.
„Prima livrare a fost una centralizată, prin Moscova. Apoi, când s-a prăbușit sistemul, am stabilit contacte directe cu „Ionel”. De atunci lucrăm aşa. Livram loturi mari de tehnică. Industria confecţiilor nu stă pe loc, tehnica se perfecţionează şi noi implementăm tehnologii noi. Ultima comandă am livrat-o acum câteva zile. Era un automat special pentru coaserea buzunarelor”, spune partenerul german.
Din partea sindicatelor
La ceremonia festivă au luat parte şi reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, care au înmânat premii băneşti celor mai buni lucrători ai fabricii „Ionel”.
„Nu mă simt oaspete aici, ci membru al colectivului”, a spus la serata jubiliară Nadejda Rusnac, preşedinta Federaţiei Sindicatelor din Industria Uşoară. Vă dorim sănătate, bunăstare şi mulţi ani”.
„Cum spune Biblia, nu după vorbe, ci după fapte trebuie să judecăm. Vă mulţumesc pentru tot ce faceţi pentru ţara noastră, care vă răspunde cu reciprocitate, cumpărându-vă producţia. Eu reprezint familia cea mai mare ca număr de fani ai producţiei fabricii „Ionel” – cea sindicală. Şi îmi face mare plăcere să văd acest colectiv puternic, unde managerul (Tamara Luchian a fost mult timp preşedinta comitetului sindical) este o adevărată locomotivă pentru comitetul sindical şi pentru oamenii care muncesc la întreprindere. Ea le asigură oamenilor condiţii demne de muncă şi oferă posibilitatea de a câştiga bine”, a menționat Oleg Budza, președintele CNSM.