11 decembrie 2023
Chisinau
Social

Angajaţii îşi vor putea alege banca comercială la care să primească salariul

Loading
Social Angajaţii îşi vor putea alege banca comercială la care să primească salariul
salariu-card

Foto: time.com

 

Angajaţii îşi vor putea alege ban­ca comercială la care să primească salariul, potrivit unei iniţiative a Consiliului Economic al prim-mi­nistrului. Valeriu Streleţ a solicitat Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în colaborare cu Banca Națională a Moldovei, să elaboreze şi să remită Guvernului spre examinare un proiect de ho­tărâre, până la 2 noiembrie anul curent, informează MOLDPRES.

 

În prezent, angajatorii preferă să efectueze plățile salariului doar prin intermediul băncii la care își au deschise conturile curen­te. Acest fapt stimulează corupția și traficul de influență în cadrul instituțiilor de stat, dar și al în­treprinderilor cu capital de stat, precizează un comunicat de pre­să al Secretariatului Consiliului Economic. Mai grav este faptul că „lipsa unei reglementări clare este unul dintre factorii care limitează concurența pe piața bancară, ceea ce se răsfrânge grav asupra întregii economii”.

Deși Codul muncii permite, cu acordul scris al salariatului, plata salariului prin instituţiile bancare, cu achitarea serviciilor respective din banii angajatorului, în lipsa unei reglementări clare în acest sens, angajatorul decide pentru angajat la ce bancă acesta își va pri­mi salariul. Ca urmare, este încăl­cat dreptul salariatului de a alege banca comercială în care are încre­dere și căreia dorește să-i în-credințeze ba­nii primiți sub forma de salariu. Totodată, este li­mitat accesul unor bănci la presta­rea serviciului respectiv, în timp ce alte bănci sunt favorizate.

Secretariatul Consiliului Econo­mic notează că practica altor țări arată că dreptul angajatului de a-şi alege independent banca în care are încredere este o normalitate și determină băncile comerciale să concureze între ele direct și des­chis pentru fiecare client – persoa­nă fizică sau juridică.

Băncile moldovenești preferă negocierile directe cu angajatorii, uneori netransparente, pentru a prelua proiectele de salarizare prin carduri a angajaților.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand