
Foto: vocea.md
Preşedinţii comitetelor sindicale din instituţiile educaţionale ale raionului Drochia au adoptat, recent, un şir de revendicări care au fost remise primelor persoane în stat, dar şi Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei. Textul respectiv a fost transmis şi ziarului „Vocea poporului”.
Autorii revendicărilor subliniază, cu regret, că situaţia din grădiniţe, gimnazii şi licee se agravează tot mai mult. În acelaşi timp, Codul educaţiei, care a intrat în vigoare pe 24 noiembrie 2014, aproape că nu este funcţional.
De la data respectivă a fost adoptată o singură hotărâre de Guvern şi au fost aprobate patru instrucţiuni, faţă de 100, de care este nevoie. Astfel, circa 100 din cele 157 de articole ale documentului sunt inaplicabile.
Semnatarii mai evidenţiază faptul că, din cauza situaţiei social-economice precare din ţara noastră, sunt stopate achitările drepturilor salariale, iar veniturile actuale nu permit să fie plătite serviciile. De asemenea, premiul anual pentru anul precedent de studii, ce trebuia acordat în august, nu a fost achitat.
Printre revendicări se numără revizuirea Codului educaţiei, elaborarea unui sistem echitabil de salarizare a cadrelor didactice, ratificarea Convenţiei privind normele minime de securitate a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, extinderea facilităților sociale pentru tinerii specialişti. Lista acestora este continuată de abordarea complexă a metodelor de eradicare a economiei informale şi a fenomenului privind achitarea salariilor „în plic”, verificarea tarifelor pentru electricitate şi gaze, achitarea, până la finele anului curent, a premiului anual prevăzut pentru cadrele didactice.
Sindicaliştii de la Drochia mai cer să fie eficientizată activitatea Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective şi să nu fie admisă adoptarea de acte normative în domeniul muncii şi cel social-economic fără consultarea sindicatelor.
Semnatarii revendicărilor subliniază că, dacă cerinţele lor nu vor fi luate în consideraţie, îşi rezervă dreptul de a recurge la acţiuni de protest.
Apeluri similare au fost adoptate şi de alte consilii raionale ale Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei. O parte dintre acestea a fost făcută publică în cadrul întrunirii de miercuri a activului sindical republican al FSEŞ.