3 decembrie 2023
Chisinau
Social

Pedagogii au început un nou an şcolar cu salarii sub nivelul necesităţilor vitale

Loading
Social Pedagogii au început un nou an şcolar cu salarii sub nivelul necesităţilor vitale
Pedagogii au început un nou an şcolar cu salarii sub nivelul necesităţilor vitale

1-septembrie

 

Modificările operate recent la Regulamentul pentru numirea directorilor instituţiilor de învăţământ ţintesc unele schimbări în bine şi sunt orientate spre revenirea la relaţii ome­neşti, sănătoase, susţine preşedintele Federa­ţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Repu­blica Moldova, Dumitru Ivanov.   

 

Intenţia ministrului precedent al Educaţiei de a or­ganiza încă o etapă de selectare a acestor directori s-a soldat cu reacţii negative, dure în teritorii. Vorba e că acum sunt conducători cu o pregătire bună, care au participat la seminare, conferinţe, au obţinut titluri di­dactice, de care până acum nu se ţinea cont. De aceea, schimbările înaintate de Corina Fusu, ministrul Educa­ţiei, sunt binevenite şi au contribuit la calmarea spirite­lor, a opinat Dumitru Ivanov.

Direcţiile teritoriale de învăţământ dispun de in­spectorate, cabinete metodice şi monitorizează perma­nent situaţia din unităţi. Nimeni nu cunoaşte mai bine candidaţii şi, de aceea, responsabilitatea pentru selec­tarea conducătorilor trebuie să le revină lor. Este clar şi faptul că directorii instituţiilor de învăţământ nu pot deţine veşnic aceste funcţii, ci trebuie evaluaţi periodic, verificaţi şi ajutaţi să se dezvolte continuu.

În acelaşi timp, Dumitru Ivanov este de părere că acum atenţia trebuie concentrată pe motivul nereuşitei elevilor, iar acesta constă în programele şcolare, care sunt supraîncărcate.

„Nu înţeleg de ce nu putem prelua practici europe­ne, considerate de toată lumea drept etalon. În şcolile din unele state precum Germania sunt studiate doar opt discipline şcolare, în timp ce la noi – chiar şi 18. Nu poa­te un om să asimileze toată această informaţie şi să mai şi înveţe bine”, a relevat liderul federației.

Dumitru Ivanov a mai remarcat că pedagogii au în­ceput noul an şcolar în condiţiile creşterii preţurilor şi ale scăderii puterii de cumpărare a salariilor lor. „Am insistat să avem o întâlnire cu premierul Valeriu Streleţ, ca să-l convingem că, din majorarea cu 25 la sută a sala­riilor, operată în 2014, au mai rămas doar cinci la sută, restul au fost înghiţite de scumpiri”.

În prezent, un tânăr specialist cu studii superioare din învăţământ primeşte un salariu minim de 1600 de lei. Pentru a ridica 2000-2400 de lei lunar, el trebuie să-şi ia ore suplimentare şi nu poate rezista, se îmbol­năveşte. Acum, salariul a jumătate din pedagogi nu se ridică nici la cel mediu pe economie, a mai specificat Dumitru Ivanov.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand