4 decembrie 2023
Chisinau
Social

Aplicare defectuoasă a normelor de securitate şi sănătate în muncă

Loading
Social Aplicare defectuoasă a normelor de securitate şi sănătate în muncă
Aplicare defectuoasă a normelor de securitate şi sănătate în muncă

accident

 

Rezultatele cercetării acciden­telor de muncă, efectuate de către specialiştii de la între­prinderi, sunt puse de multe ori la îndoială atât de victime şi rudele lor, cât şi de repre­zentanţii salariaţilor. Nu este o excepţie nici cazul unui lu­crător de la SA „Moldagroteh­nica” din Bălţi, soldat cu tra­umatizarea gravă a acestuia. Ulterior, bărbatul respectiv, de 50 de ani, a decedat.   

 

Alexandru Pascaru, inspector de muncă al sindicatelor, a preci­zat pentru „Vocea poporului” că, în urma incidentului, angajatul de la SA „Moldagrotehnica” a fost trans­portat de urgenţă la spital. Acolo a suportat mai multe intervenţii chirurgicale, iar peste câteva săp­tămâni a decedat.

În ziua nenorocirii, bărbatul, angajat în calitate de hamal, dar şi cu funcţii de manevrare a unor mecanisme electrice de încărcare, executa unele lucrări în acest sens. El urma să aranjeze un anumit nu­măr de containere goale într-o re­morcă, prin dirijarea macaralei de la nivelul solului, cu ajutorul unei telecomande.

Ultimul dintre containere se lăsa mai greu de aranjat şi bărba­tul a încercat cu o mână să direcţi­oneze greutatea, iar cu cealaltă să manevreze telecomanda. În conse­cinţă, a alunecat şi a căzut peste un alt container, aflat la un nivel infe­rior şi s-a ales cu traume ale cutiei toracice.

Cazul a fost iniţial cercetat de o comisie de la întreprindere, care a decis că victimei îi revine în tota­litate vina pentru producerea ac­cidentului. După decesul lucrăto­rului, însă, rudele sale au solicitat cercetarea repetată a cazului, de această dată de către reprezentan­ţii Inspectoratului de Stat al Mun­cii şi cu participarea inspectorilor de muncă de la sindicate.

În urma cercetării repetate, con­cluzia inspectorilor a fost că vina pentru producerea accidentului re­vine în proporţii egale salariatului şi angajatorului.

Alexandru Pascaru a precizat că victima lucra singură, deşi i se ceruse să efectueze lucrarea îm­preună cu un coleg de serviciu. Pe de altă parte, lucrătorul fusese instruit doar la unitate, nu şi la o instituţie de specialitate, cum cere legea.

Un alt incident legat de decesul unui angajat la locul de muncă s-a produs, recent, în capitală, la una din subdiviziunile Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”.

Reprezentanţii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor au specifi­cat că, în acest caz, un bărbat care lucra ca paznic a fost găsit mort pe teritoriul unităţii, fără a avea pe corp urme de violență. Specialiştii se vor putea pronunţa asupra cau­zelor decesului abia după emiterea certificatului medico-legal.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand