28 februarie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Serviciile de diagnostic, oferite fără rând celor care achită la casă

Loading
Cititorii ne scriu Serviciile de diagnostic, oferite fără rând celor care achită la casă
Serviciile de diagnostic, oferite fără rând celor care achită la casă
servicii-de-diagnostic

Foto: quantamerix.com

 

„M-am adresat la un medic spe­cialist cu o problemă de sănăta­te în baza asigurării medicale obligatorii şi el mi-a recoman­dat să fac unele investigaţii, in­clusiv una de înaltă performan­ţă. După ce mi-a fost acordat biletul de trimitere, am mers la administraţia aceleiaşi institu­ţii medicale, unde mi s-a făcut programare la un centru de dia­gnostic din Chişinău. Din păca­te, am remarcat că, la mai mul­te instituţii, programările sunt doar pentru câteva luni înainte sau nu se fac în general. Mă in­teresează dacă există posibilita­tea să contactez direct prestato­rii acestor servicii şi să încerc să obţin o programare care să fie pentru această lună sau, cel târziu, septembrie”.

 

Ilie Grădinaru, mun. Chişinău

 

Reprezentanţii Companiei Naţiona­le de Asigurări în Medicină au precizat că reglementările în vigoare prevăd ca programările pentru investigaţiile de înaltă performanţă să fie făcute doar de către medici. Aceştia contactează instituţia medicală şi fac programări pentru toate persoanele care dispun de asigurare de sănătate şi au nevoie de astfel de servicii.

În cazul în care unii oameni decid să meargă fără programare pentru a face astfel de investigaţii, ei vor trebui să plătească din propriul buzunar, chiar dacă dispun de asigurare medicală.

Mai mult, persoanele asigurate nu au dreptul să primească bilet de trimi­tere în care să nu fie indicată instituţia care va oferi aceste servicii, data şi ora la care vor fi făcute investigaţiile. De asemenea, vor fi contactate doar cen­trele de diagnoză cu care instituţiile care acordă asistenţă medicală prima­ră au semnat contracte.

Aceleaşi surse au specificat că, din păcate, de cele mai multe ori progra­mările făcute în baza biletului de tri­mitere de la medicul de familie sau de la specialistul de profil presupun prestarea acestor servici abia peste câteva luni, pentru că ar exista foarte mulţi oameni bolnavi şi, respectiv, so­licitări.

Cu toate acestea, contactaţi telefo­nic, reprezentanţi ai mai multor cen­tre de diagnostic din capitală au spus că pot presta serviciile în cauză în ace­eaşi zi şi chiar fără a aştepta în rând celor care sunt de acord să achite plata pentru investigaţii în casa instituţiei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand