27 februarie 2024
Chisinau
Sanatate

Taxe pentru evaluarea etică a studiilor clinice

Loading
Sanatate Taxe pentru evaluarea etică a studiilor clinice
Taxe pentru evaluarea etică a studiilor clinice
studii-clinice

Taxele percepute pentru companiile străine au fost propuse de partenerii europeni
Foto: scala-cr.com

 

Companiile internaționale vor trebui să plă­tească pentru evaluarea etică a studiilor clinice efectuate în ţara noastră. Ministerul Sănătății a propus spre dezbateri un proiect prin care se in­troduc taxe pentru prestarea acestui serviciu.

 

Astfel, Comitetul de Expertiză Etică pentru Studiul Clinic nu va mai activa gratuit, așa cum a făcut-o până acum. Comitetul are menirea de a verifica dacă se res­pectă drepturile persoanelor vizate în studiul clinic, va trebui să aleagă investigatorul potrivit, echipamentul și condițiile necesare studiului.

Taxele percepute pentru companiile străine au fost propuse de partenerii europeni, spune Nicolae Jelam­schi, secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății. De exemplu, evaluarea studiilor clinice de faza I-II și evaluarea studiilor privind metodele noi de tratament ar putea costa peste 20 de mii de lei, iar evaluarea pro­tocoalelor studiilor de bioechivalență ar putea costa nouă mii de lei.

Companiile internaționale vor scoate cel mai puțin din buzunare pentru organizarea și desfășurarea videoconferințelor și teleconferințelor de către Comi­tetul Național de Expertiză Etică. Totuși, companiile naționale vor fi scutite de taxe. De asemenea, expertiza lucrărilor științifice a competitorilor, masteranzilor și doctoranzilor va fi efectuată fără plată.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand