27 februarie 2024
Chisinau
Sanatate

Medici moldoveni, diagnosticaţi cu maladii profesionale

Loading
Sanatate Medici moldoveni, diagnosticaţi cu maladii profesionale
medici

Medicii sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi în timp ce acordă ajutor medical

 

Chirurgii, ftiziopneumologii şi asistentele medicale sunt cei mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi în timp ce acordă ajutor medical. Potrivit sindicaliştilor din dome­niu, cel mai frecvent, angajaţii din sănătate se îmbolnăvesc de tuberculoză, hepati­te virale şi fac alergii la medicamente.

 

După cum transmite publika.md, în sala de operaţii hibrid din blocul chirurgical al Spitalului Clinic Republican există condiţii perfecte de muncă pentru medici şi asistentele medicale. Dincolo de echipamentul performant, acolo funcţionează un sistem adecvat de ventilaţie şi dezinfectare a aeru­lui.

De asemenea, toate instrumen­tele medicale sunt sterilizate într-o sală special amenajată. În majoritatea spitalelor din ţară, însă, procedura în cauză este realizată chiar în sălile de operaţii, iar medi­cii sunt expuşi riscului de a inhala substanţele toxice în timpul inter­venţiilor.

În acelaşi timp, specialiştii constată că, chiar şi în condiţii de muncă sigure, unele afecţiuni sunt inevitabile.

„De obicei, vorbim despre pro­blemele ce apar în urma tratării mâinilor cu diferite antiseptice, probleme de dilatare varicoasă a venelor în cazul chirurgilor care stau mult timp în picioare. Majo­ritatea acestora se confruntă, la un moment dat, cu dureri de spate”, a declarat Aurel Bodiu, şeful secţiei de neurochirurgie a Spitalului Cli­nic Republican.

Potrivit unui raport al sindica­liştilor moldoveni, 20 de angajaţi din domeniul sănătăţii s-au acci­dentat, în 2014, la locul de muncă, iar doi dintre aceştia au murit. De asemenea, 59 de angajaţi s-au îm­bolnăvit, în perioada 2010-2014, în timp ce acordau asistenţă me­dicală. Şase dintre ei s-au molipsit de tuberculoză şi doi – de hepatite virale. Un caz similar a avut loc, în luna martie a acestui an, la Spitalul raional din Edineţ.

De asemenea, o asistentă me­dicală a fost înţepată cu acul de la perfuzie de către un pacient bolnav de tuberculoză şi HIV.

 

Risc de îmbolnăvire

 

Riscului de a se îmbolnăvi sunt expuşi frecvent nu doar medicii din ţara noastră, ci din întreaga lume. Cele mai multe cazuri de acest fel sunt semnalate din zonele unde sunt focare de infecţii periculoase.

Astfel, anul trecut, doi angajaţi din domeniul sănătăţii din SUA, care activau în Liberia, s-au infec­tat cu virusul Ebola. Din fericire, ei au fost transportaţi rapid în SUA şi s-au vindecat. Tot de Ebola s-a in­fectat o asistentă din Spania, care a îngrijit un preot misionar. Acesta fusese repatriat la Madrid din Sier­ra Leone. Pacientul a murit în scurt timp, asistenta a fost, însă, salvată.

Şi virusul MERS, care face ra­vagii în Coreea de Sud, reprezintă un risc sporit pentru angajaţii spi­talelor. Până acum, 13 medici s-au infectat cu acest virus. Un alt caz cutremurător s-a produs la sfârşi­tul anului 2013 în România.

O treime dintre medicii şi asis­tenţii unei maternităţi din oraşul Rădăuţi au fost infectaţi cu stafilo­cocul auriu, o bacterie care poate produce meningită sau chiar sep­ticemie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand