11 decembrie 2023
Chisinau
Sanatate

Domeniul de care depinde sănătatea noastră și pe care trebuie să-l susținem

Loading
Sanatate Domeniul de care depinde sănătatea noastră și pe care trebuie să-l susținem
Domeniul de care depinde sănătatea noastră și pe care trebuie să-l susținem
spital-hincesti

Foto: vocea.md

Sindicatul lucrătorilor medicali din raionul Hîncești este unul cu greutate. „Din cei 970 de angajați ai instituțiilor medicale, doar cinci nu sunt membri de sindicat”, menționează Mihai Fărâmă, lider sindical al lucrătorilor me­dicali din raionul Hîncești. Raionul se poate lăuda cu un bloc chirurgical de la spital proaspăt reparat. Sunt spre finalizare lucrările la maternitate și în secția de pediatrie. E ceva modern și bun.

 

În afară de faptul că își exercită funcția lui de bază, misiunea lui Mihai Fărâmă, ca lider sindical, este de a coordona activitatea lide­rilor de sindicat din instituțiile date. În caz de necesitate, le oferă ajutor metodic, juridic etc. Referindu-se la cadrele medicale, Mihai Fărâmă susține că norocul lor e că orașul se află aproape de Chișinău. Zilnic, 30 de me­dici fac naveta din capitală. Majoritatea sunt tineri specialiști. Grație așezării geografice, situația cu cadrele medicale este mai bună decât în raioanele din jur.

 

Legea, respectată pe muchie de cuțit, pentru binele angajaților

 

Și asistentele medicale sunt în număr su­ficient. „A trecut perioada când plecau masiv peste hotare. La medicina de familie e mai urâtă situația, mai ales în sate. Nu doresc ti­nerii să lucreze la sat, deși li se dau locuințe, li se oferă anumite facilități. În Cărpineni se finisează patru apartamente. Problema e că fiecare spital trebuie să se întrețină singur, încheind contract cu compania de asigu­rări în medicină”, vorbește liderul sindical despre probleme în general din sistemul de sănătate din teritoriu. Salariații au încheiat contract colectiv de muncă, la baza căru­ia stă convenția colectivă, grație căreia se bucură de mai multe facilități la concediile anuale, la atingerea vârstei de pensionare. Mihai Fărâmă a insistat ca la atingerea vâr­stei de pensionare toți salariații să primească o indemnizație, ci nu doar cei care pleacă la odihna bine meritată. Propunerea sa însă nu a fost acceptată de conducere. În rest, medi­cii au nevoie în mod deosebit de respectarea timpului de muncă, de alimentație specială, de odihnă.

„Cât privește timpul de muncă și odihnă, am avut niște neînțelegeri. Conform Codului muncii, se permite ca durata zilei de mun­că să fie până la 12 ore. La noi nu e posibil. De exemplu, un medic termină lucrul la ora 15. Atunci vine medicul care trebuie să stea până la 8 dimineața. Astfel, sunt mai mult de 12 ore. Medicul este plătit dublu pe timp de noapte. Se întâmplă așa pentru că nu putem chema doctorul la ora 12 noaptea la serviciu. De aceea se și încalcă Codul muncii. Noi chiar am modificat puțin prevederile contractuale, ca să ne permită ca durata de muncă să fie mai mare de 12 ore, dar mai mică de 24 de ore”, a menționat liderul sindical.

 

Și medicii au nevoie de liniște și de salarii decente

 

Lucrătorii medicali au păreri bune despre activitatea sindicatelor, în caz contrar, nu ar mai fi membri de sindicat. Mihai Caraseni, medic dermatolog, ne-a spus că sindicatul activează bine. „L-am ales și anul acesta pe Mihai Fărâmă. Avem încredere în el. Orga­nizează competiții sportive, ni se dau prime de Ziua lucrătorului medical. Ne bucurăm și de alte beneficii”, a menționat acesta. Este totuși nemulțumit și nedumerit că, medic fi­ind în secția consultativă, are salariu mai mic decât surorile medicale din cadrul Centrului medicilor de familie.

Un alt coleg de al său a vorbit despre facilitățile pe care le au tinerii specialiști, că­rora li se eliberează o anumită sumă de bani pentru primii trei ani de activitate. Ar mai fi o doleanță: crearea unui loc de odihnă unde medicii ar putea să soarbă liniștiți ceaiul. S-a discutat despre acest lucru cu conducerea și se caută soluții. Sper, în favoarea angajaților, a încheiat medicul.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand