5 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Pensiile vor fi majorate, de pe 1 aprilie, cu aproape opt la sută

Loading
Без рубрики Pensiile vor fi majorate, de pe 1 aprilie, cu aproape opt la sută
Pensiile vor fi majorate, de pe 1 aprilie, cu aproape opt la sută
pensii

Foto: vocea.md

Diferitele categorii de pensii achitate în ţara noastră vor fi indexate, începând cu data de 1 aprilie a acestui an, în corespundere cu o hotărâre aprobată recent de Cabinetul de Miniştri.

 

Potrivit documentului, vor fi in­dexate cu 7,95 la sută plăţile stabilite în temeiul Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, cele pentru vechime în muncă, pentru cetăţenii care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, precum şi indemnizaţiile de invaliditate acor­date după producerea unui accident de muncă sau înregistrarea unei boli profesionale.

Astfel, pensia pentru limita de vârstă se va majora, în medie, cu 88 de lei şi va constitui 1208 lei, iar cea de invaliditate se va mări cu 69 de lei şi va fi de aproape 950 de lei. Tot­odată, pensia de urmaş va crește cu 35 de lei, până la 577 de lei, iar cea medie a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl va fi majorată cu 187 de lei, până la 2550 de lei.

În corespundere cu aceeaşi ho­tărâre a Guvernului, coeficientul de indexare a pensiilor pentru 2015 este stabilit în funcţie de creşterea anuală, de 5,1 la sută, a indicelui preţurilor de consum. Suma nece­sară pentru indexarea prestaţiilor sociale este de 517 milioane de lei.

Reprezentanţii sindicatelor au anunţat, recent, că îşi propun să promoveze introducerea unor mo­dificări în legislaţie, orientate spre creşterea salariului minim până la nivelul de 60 la sută din cel mediu pe economie, precum şi majorarea cuantumului garanţiilor minime de stat acordate unor categorii de persoane care sunt în imposibilitate de a obţine venituri proprii. Printre acestea din urmă se numără pen­siile, ajutorul social şi cel de şomaj, dar şi alte plăţi şi indemnizaţii so­ciale.

Sindicaliştii au mai decis să pro­moveze instituirea unei dependenţe stricte între evoluţia preţurilor şi creşterile salariale, precum şi ale cuantumului garanţiilor minime de stat acordate categoriilor sus-men­ţionate de persoane.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand