21 februarie 2024
Chisinau
Auto

Ce mașină se pretează începătorilor?

Loading
Auto Ce mașină se pretează începătorilor?
Ce mașină se pretează începătorilor?

 

 

soferi-incepatori

Foto: tinypic.com

Chiar dacă obținerea permisului de conduce­re nu este la îndemâna oricui, alegerea mașinii potrivite pentru primii ani de șofat este cea mai importantă decizie a unui șofer începător.

 

Nu îți cumpăradin prima o mașină nouă!

 

O primă recomandare ar fi evitarea optării pentru un autoturism nou deoarece lipsa de experiență în șofat poate genera o depreciere rapidă a exemplarului și im­plicit scăderea vertiginoasă a valorii la revânzare. Se știe că o mașină nouă se depre­ciaza masiv în primul an de exploatare, iar o utilizare ne­corespunzătoare poate gene­ra investirea unor sume mari de bani pentru eventualele reparații: lovituri ale caro­seriei, deteriorarea kitt-ului de ambreiaj prin patinare excesiva, dislocări ale unor subansamble din cutia de viteze, creșterea consumului de carburant etc.

Astfel pentru a evita pier­derea unor sume importante de bani este recomandată utilizarea în primul an de șofat a unui autoturism la mâna a doua. Mai mult, con­ducerea fără emoții a unei mașini mai vechi, dar într-o stare tehnică satisfăcătoa­re, formează stilul de șofat al începătorului, dezvoltă abilitațile pentru un condus eficient și mai ajută la asimi­larea unor noțiuni mecanice: cum se schimbă o roată, un bec ars etc. În plus investiția este mult mai mică la cum­părarea unui autoturism se­cond hand, iar deprecierea va fi insignifiantă după încă un an, la o eventuală revân­zare.

Oferta de mașini la mana a doua este generoasă, iar alegerea se poate face în pri­mul rând după buget și apoi după alte preferințe perso­nale.

 

Alege o mașină din clasa mică și “netunată”!

 

Tot ca o recomandare pen­tru începători ar fi alegerea unui autoturism de dimen­siuni reduse (clasă mică) din plaja de preț 1.000 EUR – 3.000 EUR, însă mașini nu mai vechi de 10 ani. Pentru începătorii care pot investi o sumă mai mare în prima lor mașină se recomandă orien­tarea către exemplare cotate între 3.000 EUR – 4.000 EUR, mai adecvate din punct de vedere tehnic și care pot fi utilizate mai mulți ani.

Un alt sfat esențial pen­tru începători este evitarea cumpărării unei mașini “tu­nate” care dezvoltă o putere excesivă. Aceste mașini mai puternice sunt mai greu de controlat în situații limită de către șoferii fără experiență și în plus pot imprima un stil de condus agresiv. Prin urmare șoferul aflat la înce­put de drum ar trebui să se orienteze către o mașină se­cond hand de maximum 90 CP, o putere suficientă pen­tru primii ani de șofat.

Firesc că trebuie luată în calcul și starea tehnică a mașinii.

 

Voi, șoferii cu experiență, ce recoman­dări aveți pentru începători?

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand