28 februarie 2024
Chisinau
Varia

Familiarizarea cu viața sindicală încă din școală, un atu pentru elevi

Loading
Varia Familiarizarea cu viața sindicală încă din școală, un atu pentru elevi
Familiarizarea cu viața sindicală încă din școală, un atu pentru elevi

 

 

adolescenti-sindicate

Foto: mentalhealthy.co.uk

Filosoful englez Francis Bacon spunea: „Cunoaşterea este prin ea însăşi putere”. Având în vedere acest citat, aşzice că seminarul cu genericul „ABC–ul sindical” ne-a înzestrat pe noi, cei din Sindicatul Elevilor Colegiului Cooperatist din Moldova (CCM), cu puterea de a schimbă şi de a dori să fim mai activi şi mai atenţi la problemele celor din jurul nostru, prin bagajul de informaţii obținute acolo. Aşspune că evenimentul de la sfârșitul anului trecut, pentru că aşa îl numesc eu şi într-adevăr cred că este un eveniment pentru novicii din sindicatul nostru, a adus o contribuție majoră în schimbarea viziunii noastre des­pre sindicat. Înainte de a pătrunde în această lume a ajutorului reci­proc şi a înţelegerii a ceea ce se numește sindicat, aveam alte percepţii în ceea ce priveşte puterea administraţiilor entităţilor. După aceasta, am înţeles că marea majoritate a problemelor cu care se confruntă atât angajații, cât şi elevii, studenţii, pot fi rezolvate cu ajutorul organizaţii­lor sindicale la baza cărora stă democraţia.

Începutul seminarului părea a fi plicticos până în momentul în care am fost implicaţi în dezbateri pe marginea problemelor cu care ne confruntăm , privind scopul existenţei sindicatului, comisiile şi organele de conducere ale acestuia. Toţi cei prezenţi s-au implicat activ în dis­cuţie, a fost o dezbatere plină de viaţă şi actuală. Acest seminar a fost cel care a pus baza ideilor de colaborare între administraţie şi subordo­naţi, a fost cel care ne-a ajutat să întărim temelia sindicatului nostru. Pentru cei care sunt prima dată la un astfel de eveniment, a însemnat o nouă abordare a problemelor sau chiar au aflat modul în care am putea soluţiona neînţelegerile apărute.

În numele Sindicatului Elevilor de la CCM, aşvrea să mulţumesc moderatorilor, Nataliei Chirillova şi Iurie Bugaian, care ne-au oferit şansă de a cunoaşte şi a înţelege răspunsul la întrebări precum ar fi „Ce este sindicatul?”, „Cu ce se ocupă acesta?” şi multe alte lucruri în ceea ce priveşte organizaţiile sindicale. Noi, la rândul nostru, vom încerca să punem în practică informaţiile obţinute şi să ne aducem contribuția la dezvoltarea sindicatului. „Pentru protecţia drepturilor, pentru sus­ţinerea recip-rocă, aderăm la cea mai eficientă formă a democraţiei – Sindicatul”.

 

Cătălin MOROI,

 vicepreşedinte al comitetului sindical al elevilor CCM

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand