3 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Capacităţile tinerilor, stimulate şi valorificate

Loading
Без рубрики Capacităţile tinerilor, stimulate şi valorificate
Capacităţile tinerilor, stimulate şi valorificate

 

 

copii

Foto: allmoldova.com

Un grup de 30 de copii de la gimnaziile-internat din Strășeni şi Cărpineni, raio­nul Hâncești, precum şi de la Gimnaziul–Internat nr.3 din capitală, beneficiază de o lună de odihnă și trata­ment în Italia, perioadă ca-re se va încheia la mijlocul lunii ianuarie 2015.

 

Odihna copiilor este organiza­tă în baza unui acord de colabora­re semnat în 2011 între Ministerul Educației din Republica Moldova și Asociația de voluntariat PUER. Acordul prevede tratament și vacanță gratuită în Italia pentru copiii moldoveni din familii dez­avantajate. Astfel, aceste grupuri de copii beneficiază de odihnă și tratament în Italia, în vacanțele de vară, de iarnă și la sărbătorile de Paști.

Activitățile desfăşurate în te­meiul acordului sus-menţionat urmăresc ameliorarea stării de sănătate a copiilor, precum și sporirea capacității de socializa­re a acestora. Aproximativ 150 de copii moldoveni au participat, pe parcursul ultimilor trei ani, la acest program.

În acelaşi timp, elevii mol­doveni care au participat la cea de-a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru juniori, desfăşurată, recent, în orașul Mendoza, Argentina, au obţinut două medalii de bronz.

Medaliile au fost cucerite de Mihaela Lana Raischi, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Orizont” din sectorul Buiucani al capitalei, și Chiril Solovei, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Orizont” din Durleşti.

În cadrul concursului, care a întrunit reprezentanţi din 35 de țări, elevii și-au demonstrat cunoștințele teoretice și abilitățile practice integrate la trei discipli­ne școlare – chimie, fizică și bi­ologie. Din lotul olimpic al ţării noastre au făcut parte şase elevi şi doi profesori.

Totodată, 20 de doctoranzi de la Academia de Ştiinţe a Moldo­vei au fost selectați în urma unui concurs pentru a beneficia de burse de excelenţă în valoare de 2500 de lei. De asemenea, şapte doctoranzi vor beneficia de bur­se nominale a câte două mii de lei. O hotărâre privind acordarea burselor de excelenţă şi a celor nominale pentru doctoranzi din diferite domenii a fost aprobată, recent, de Cabinetul de Miniştri.

Bursele obişnuite pentru doc­toranzi sunt, în prezent, de apro­ximativ 1000 de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand