
Foto: politic.md
Şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion Preguza, menţionează că, în cazul în care autorită-țile publice, inclusiv Inspectoratul Fiscal, planifică sau intenționează să efectueze anumite controale asupra activității sindicale, trebuie să țină cont de specificul statutului juridic al sindicatelor, stabilit nu numai prin legislația națională, dar și prin normele dreptului internațional la care Republica Moldova este parte.
Una din particularitățile sindicatelor constă în activitatea independentă a acestora.
Art. 5 din Legea sindicatelor specifică în acest sens că, în activitatea lor, sindicatele sunt independente față de autoritățile publice de toate nivelurile, față de partidele politice, de asociațiile obștești, față de patroni și asociațiile acestora, nu sunt supuse controlului lor și nu li se subordonează.
Același articol din Legea sindicatelor stabilește că este interzis orice amestec de natură să limiteze drepturile sindicatelor sau să împiedice realizarea lor.
Mai mult decât atât, art. 29 din aceeași lege stabilește, cu destulă claritate, că activitatea financiară a sindicatelor, desfășurată în conformitate cu statutele lor, nu este controlată de autoritățile publice. Excepție face doar activitatea de întreprinzător.
În mod corespunzător, cazul des-cris de dumneavoastră nu vizează activitatea de întreprinzător și, prin urmare, nu poate fi supus controlului de către Inspectoratul Fiscal.
Nu în ultimul rând, Comitetul pentru Libertate Sindicală al Consiliului de Administrație al Biroul Internaţional al Muncii a constatat că orice formă de control din partea statului este incompatibilă cu principiile libertății sindicale și nu ar trebui admis, deoarece ar constitui un amestec al autorităților publice în gestiunea financiară a sindicatelor, a mai subliniat şeful Departamentului juridic al CNSM.