28 februarie 2024
Chisinau
Auto

Sfaturi pentru a conduce în siguranță pe zăpadă și gheață

Loading
Auto Sfaturi pentru a conduce în siguranță pe zăpadă și gheață

 

 

condus-pe-zapada

Foto: driving.ca

Iarna deja este foarte prezentă. Meteorologii au anunțat o lună de­cembrie cu foarte mul­te ninsori, ceea ce face ca șoferii să fie supuși unor condiții foarte grele de deplasare. De aceea, este foarte im­portant să cunoaștem cât mai multe despre cum este corect să ru­lezi pe zăpadă și la ceea ce trebuie să acorzi atenție. Mai jos îți pre­zentăm câteva sfaturi.

 

Cum să conduci pe zăpadă

 

Atunci când ninge abun­dent și suprafața de rulare este acoperită complet de zăpadă trebuie să reduci vi­teza din mai multe motive. În afară de aderența scă­zută trebuie să ai grijă și la gropile acoperite cu zăpadă sau formațiunile de gheață care pot fi la fel de dure ca o bordură. De aceea, este recomandat să rulezi pe benzile pe care s-a circulat mai mult, deoarece acolo mașinile curăță drumul de astfel de pericole. Încearcă să dozezi mult mai liniar pedala de accelerație și pe cea de frână și evită să pierzi aderența roților. De asemenea, pe cât posibil, utilizează treptele de viteză superioare. Dacă mașina iese ușor de pe traiecto­rie nu menține piciorul pe frână, ci încearcă să accele­rezi ușor și să direcționezi mașina spre traiectoria co­rectă. Dacă rămâi blocat în zăpadă, nu te panica și nu accelera brutal. Curăță an­velopele de zăpadă, pune nisip sub ele și încearcă să faci un ușor balans.

 

Cum să șofezi pe gheață

 

A rula pe zăpadă este una, dar gheața este mult mai periculoasă. Cel mai mare pericol este că aceas­ta este foarte greu de de­pistat și, de aceea, este re­comandat să reduci viteza de deplasare atunci când condițiile sunt propice formării gheții. Foarte pe­riculos este atunci când se formează gheața neagră, care apare direct pe asfalt și nu este deloc vizibilă. Aceasta se formează cu preponderență pe poduri, pe drumurile mai puțin cir­culate sau în zonele umbri­te, bineînțeles atunci când există umiditate și tem­peraturi negative. Atunci când mergeți în spatele unei mașini pe un drum acoperit cu gheață este bine să păstrați o distanță suficient de mare de cel puțin 7-8 secunde până la ea. Această recomandare vine din partea experților care au studiat accidentele din aceste condiții. Acest sfat se aplică și celor cu mașini cu tracțiune inte­grală. Acestea au tracțiune foarte bună la plecare, dar frânează la fel ca orice altă mașină cu tracțiune pe o singură punte.

 

Nu uita! Viteza mo­derată în condiții de iarnă te poate salva de la un accident.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand