
Foto: sindicate.md
Un grup de reprezentanţi ai sindicatelor de ramură şi conducători ai departamentelor Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în frunte cu Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a participat, în perioada 5-6 decembrie curent, la un seminar privind instruirea experţilor în domeniul protecţiei sociale, organizat la Predeal (județul Brașov) de către Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” din România.
Experienţa colegilor români ne înlesneşte drumul spre UE
Potrivit lui Petru Chiriac, prin derularea acestui seminar, care face parte din suita de acţiuni stipulate în Acordul de colaborare dintre CNSM şi Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, încheiat în primăvara acestui an, s-a ţintit perfecţionarea aptitudinilor specialiștilor în domeniul protecţiei sociale, pornind de la tendinţele adaptării cadrului legal al Republicii Moldova la normele legislative ale Uniunii Europene în baza experienţei României, care deja este un stat membru al UE. El a remarcat că, dat fiind faptul că sindicatele din Moldova sunt implicate în procesul de realizare a prevederilor mai multor capitole din Acordul de asociere RM-UE, s-a găsit de cuviinţă de a lua cunoştinţă de acţiunile pe care le-au întreprins colegii din România în contextul preaderării ţării la comunitatea europeană, precum şi cu lista de priorităţi pe care şi-au stabilit-o sindicatele de peste Prut în contextul multiplelor exigenţe care decurg din acordul de aderare la UE.
Îndeosebi, gazdele evenimentului s-au concentrat pe starea de lucruri, funcţionarea sistemului de asigurări sociale de stat şi asigurări medicale, precum şi a sistemului de salarizare şi impozitare din România în contexul apartenenţei statului vecin la Uniunea Europeană.
În timp ce reprezentanţii sindicatelor din Moldova, precizează vicepreşedintele CNSM, s-au arătat interesaţi să cunoască în amănunte problemele, provocările cu care se confruntă în perioada de post-aderare la UE colegii lor din ţara vecină, cum au evoluat relaţiile dintre organizaţiile sindicale ramurale de peste Prut în contextul noilor realităţi, pentru a face faţă unor exigenţe sporite privind protecţia drepturilor, a intereselor angajaţilor, cu ce s-au sol-dat eforturile depuse de respectivele structuri sindicale în acest sens.
Avem multe de învăţat
Petru Chiriac a evidenţiat că membrii delegaţiei CNSM au rămas mulţumiţi de seminarul organizat de colegii români, în primul rând, pentru faptul că nu doar sindicatele, ci şi administraţiile publice, agenţii economici se implică în acţiunile de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă şi de trai ale salariaţilor. El a menţionat că avem mult de învăţat din experienţa de peste Prut în ceea ce priveşte contractele colective de muncă. Or, în Romania este o condiţie obligatorie încheierea acestora la toate nivelurile.
Un alt exemplu pozitiv pe care ni-l dă statul vecin, mai precizează Petru Chiriac, îl reprezintă salariul minim unic pe ţară, spre deosebire de Republica Mol-dova, unde, practic, fiecare sector al economiei naţionale îşi stabileşte propriul salariu minim.
Dar, neîndoios, pe sindicaliştii moldoveni i-a impresionat modul reuşit în care omologii de peste Prut izbutesc să organizeze procesul de şcolarizare, de recrutare a viitorilor membri de sindicat, de creare a noilor organizaţii sindicale. Sunt nişte practici utile, mai ales astăzi, când în toată lumea se produce un recul al mişcării sindicaliste.