
Foto: vocea.md
Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), şi Dan Gallin, directorul Institutului Global al Muncii (IGM) cu sediul la Geneva, Elveția, au avut, recent, o întrevedere la Chişinău. Ei au discutat despre o eventuală colaborare în domeniul formării şi dezvoltării competenţelor necesare pentru desfăşurarea mai eficientă a activităţilor educaţionale sindicale.
Oaspetele a fost familiarizat cu activitatea sindicală desfăşurată de către CNSM, proiectele realizate şi cele care vor fi implementate în curând. Oleg Budza a povestit despre parteneriatul dintre CNSM şi Confederaţia Sindicatelor Creştine din Olanda (CNV), care a debutat cu un nou Program de Cooperare Sindicală (TUCP) pentru 2013-2015, despre colaborarea cu Ministerul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale şi Protecţiei Consumatorului din Austria, cu ITUC şi altele.
„Scopul nostru este ca să consolidăm toate eforturile şi cunoştinţele acumulate. Am înregistrat multe succese în domeniul asigurării muncii decente, bune practici acumulate pe parcursul anilor şi experienţă avansată. Totodată, ne dorim să pregătim o nouă generaţie de sindicalişti, care să fie capabilă să ne înlocuiască ”, a menţionat preşedintele CNSM.
CNSM, în circuitul internațional
La rândul său, Dan Gallin a povestit despre istoria înființării Institutului Global al Muncii, activitatea de bază a căruia este dezvoltarea educației, consolidarea capacităților și cercetarea privind dezvoltarea internațională, circulația forțelor de muncă, politica de gen și organizarea de strategii. IGM prezintă o reţea internaţională de organizaţii nonguvernamentale care au scopul de a promova solidaritatea internațională între organizațiile sindicale și grupurile afiliate, într-o societate democratică și durabilă. Institutul Global al Muncii colaborează cu federaţiile sindicale la nivel mondial, cu sindicate şi ONG-uri naţionale.
„Dacă e să ne referim la istorie, a menţionat Dan Gallin, primul Institut Global al Muncii a fost înființat la Geneva în 1997, la cârma căruia am fost eu, în calitate de secretar general al Sindicatului Uniunii Internaționale a Lucrătorilor din Alimentație, Agricultură, Hoteluri, Restaurante, Catering, Tutun și Ramuri Conexe. La reţeaua internaţională a IGM au mai fost înființate trei noi instituții internaționale: Institutul Global al Muncii de la Universitatea Cornell, New York, specializat în muncă şi mediu; cele de la Manchester şi Moscova. Totodată, în cadrul IGM, din 2012, funcţionează Școala Internaţională de vară, unde zeci de participanţi din 26 de ţări discută politicile internaţionale existente şi cele care ar trebui să fie incluse în mişcarea sindicalistă internaţională. Am putea să colaborăm și în acest sens”, a conchis directorul IGM.
„Ţinând cont că R. Moldova în alegerile recente a ales vectorul european, suntem foarte interesaţi în ceea ce ţine de standardele europene, de securitatea muncii, de instituirea Tribunalului muncii. În CSI suntem bine cunoscuţi, ne dorim acuma să fim cunoscuți şi în Europa. De aceea, mizăm pe suportul Dvs. şi sperăm să avem o colaborare fructuoasă”, a menţionat în încheiere Oleg Budza, preşedintele CNSM.