7 decembrie 2023
Chisinau
Social

Căile ferate, modernizate pe bani europeni

Loading
Social Căile ferate, modernizate pe bani europeni
Căile ferate, modernizate pe bani europeni

 

 

trenuri-modernizate

Foto: noi.md

Un acord de finanţare de către Banca Euro­peană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a unui proiect de modernizare a Întreprin­derii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” a fost semnat recent la Chişinău.

 

În baza acestui acord, BERD va investi 52,5 mili­oane de euro în reabilitarea infrastructurii feroviare şi achiziţionarea a zece locomotive multifuncţionale noi. Proiectul vizează o reformă amplă a sectorului feroviar al ţării noastre sub aspectul îmbunătăţirii siguranţei şi eficienţei, dar şi al reducerii consumu­lui energiei şi a altor costuri.

Întregul proiect necesită investiţii de aproape 117 milioane de euro. Astfel, un împrumut echiva­lent cu cel acordat de BERD va fi alocat şi de Banca Europeană de Investiţii. Alte mijloace financiare nerambursabile, în valoare de 1,75 milioane de euro, vor fi oferite din fondurile BERD, din partea Iniţiativei Central Europene şi a Guvernului Cehiei. De menţionat că şi Uniunea Europeană va cofinan­ţa procurarea locomotivelor cu un grant investiţio­nal de cinci milioane de euro.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand