4 martie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Contribuţiile raportate la venit, iar asistenţa acordată la necesităţi

Loading
Cititorii ne scriu Contribuţiile raportate la venit, iar asistenţa acordată la necesităţi
Contribuţiile raportate la venit, iar asistenţa acordată la necesităţi

 

 

cnam-buga

Foto: cnam.md

„Care sunt beneficiile poliței de asigurare și de ce este ea una obligatorie? Ce pedep­se sunt prevăzute pentru cei care nu dispun de acest tip de asigurare?”

 

Ion Andriuță, Chișinău

 

Potrivit reprezentanţilor Compa­niei Naţionale de Asigurări în Medi­cină, calitatea de persoană asigurată se confirmă prin eliberarea de către asigurător, în modul stabilit, a poli­ţei de asigurare obligatorie de asis­tenţă medicală. În temeiul acesteia, persoana asigurată beneficiază de volumul integral de asistenţă medi­cală, prevăzut în Programul unic şi acordat de prestatorii de servicii me­dicale.

Prin volumul asistenţei medicale stabilit în Programul unic se înţelege tipul de asistenţă medicală şi spec­trul general al serviciilor la care au dreptul persoanele asigurate în sis­temul asigurării obligatorii de asis­tenţă medicală.

În conformitate cu prevederile Legii cu privire la asigurarea obliga­torie de asistenţă medicală nr. 1585 din 27.02.1998, asigurarea obligato­rie de asistenţă medicală reprezintă un sistem autonom garantat de stat de protecţie financiară a populaţiei în domeniul ocrotirii sănătăţii.

Sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală se organizează şi funcţionează pe baza următoarelor principii: al obligativităţii, contribu­tivităţii, unicităţii, egalităţii, solida­rităţii, repartiţiei şi al autonomiei. Potrivit principiului obligativităţii, persoanele fizice şi juridice au obliga­ţia de a participa la sistemul asigură­rii obligatorii de asistenţă medicală, iar drepturile de asigurări medicale se exercită corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor. Totodată, principiul soli­darităţii prevede că plătitorii primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală achită contribuţiile respec­tive în funcţie de venit, iar persoane­le asigurate beneficiază de asistenţă medicală în funcţie de necesităţi.

Neachitarea primei de asigura­re obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă în termenele stabilite de legislaţie constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă de la 25 până la 55 de unităţi convenţionale (alineatul 2, art. 166 din Codul contravenţional al Repu­blicii Moldova). Potrivit alineatului 4, art. 17 al Legii 1593 din 26.12.2002 cu privire la mărimea, modul şi terme­nele de achitare a primelor de asigu­rare obligatorie de asistenţă medica­lă, termenul de prescripţie extinctivă pentru stingerea primelor de asigura­re obligatorie de asistenţă medicală şi a penalităţilor aferente acestora este de trei ani.

 

P.S. Reamintim că Mircea Buga, directorul Compani­ei Naționale de Asigurări în Medicină, a declarat recent că atunci când o persoană este internată în spital și este nevoită să cumpere me­dicamente, ea are dreptul să se adrese la CNAM, pre­zentând bonurile de plată, și să-i fie restituite cheltuie­lile. Pentru orice detalii sau întrebări există Linia Verde, la care poate suna oricine – 0.800.99999.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
2
Comentează
  • emma
    08.12.2014

    Falsuri, peste tot se smulg bani grei de la cei asigurati, te prelucreaza psihologicpe cel bolnav, apoi trec la rude pina nu obtin ce doresc. Zilele trecute o ruda a fost operata de sarcina exrauterina, este asigurata, profesoara, dar aplatit operatia 3000 de lei, motivind ca a ales sa fie operata cu laser, daca era o operatiew clasica cica , nu platea.iata cit de asigurati sintem noi

  • Paduret Iirina
    11.02.2015

    Ce da polita daca nu de mult trecuta am stat in spital la raion si am cumparat multe din leacurile care mio spus doctorii. Amu cui sa ma jalui, cui sa spun sa mi dee banii inapoi?

Citește și
slot thailand