[wp_ad_camp-1]

Foto: vocea.md
Sindicatul Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova „SindLUCAS”, în cooperare cu Federaţia Sindicală „Moldova-business-sind”, au desfășurat recent un seminar la Institutul Muncii al CNSM.
Acesta a fost compus din două module, având ca teme asigurarea de condiţii de muncă sigure şi decente pentru membrii de sindicat, precum şi organizarea şi desfăşurarea adunărilor de dare de seamă şi alegeri în organizaţiile sindicale primare şi teritoriale.
Instruirea, un atu al sindicaliștilor
La primul modul au fost analizate aspecte ce țin securitatea şi sănătatea în muncă. Moderatorul, Andrei Adam, şef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a menţionat că securitatea și sănătatea în muncă depinde atât de angajaţi, cât şi de angajatori, iar pentru a înainta cerinţe şi a rezolva problemele care apar la locul de muncă, membrii de sindicat trebuie să fie instruiţi.
Participanţii la seminar au relevat exemple despre condiţiile de muncă la întreprinderile din care fac parte şi modul cum se rezolvă problemele. După părerea liderilor sindicali, condiţiile de muncă s-au înrăutăţit.
Majoritatea angajaţilor sunt nemulţumiţi în ceea ce priveşte volumul de muncă, ritmul de muncă şi programul prelungit, neacordarea echipamentului de siguranţă obligatoriu, reprezentarea angajaților, reţinerile nejustificate din salariu, neplata salariilor restante, după încetarea raporturilor de muncă etc.
E nevoie de cadre tinere
Următorul modul a fost dedicat importanţei desfăşurării la nivel înalt a adunărilor de dare de seamă şi alegeri în organizaţiile sindicale primare şi teritoriale, prezentat de Natalia Suboci, preşedintă a Federaţiei Sindicale „Moldova-business-sind”, şi Valentina Mazur, preşedinta Sindicatului „SindLUCAS”, formator.
Valentina Mazur a atenţionat asistenţa despre importanţa motivării membrilor de sindicat și recrutarea de noi membri.
Trebuie să facem schimbări în domeniul cadrelor – avem nevoie de tineri, bine instruiți. Acum este momentul să spunem clar: unde vrem să ajungem și ce acţiuni trebuie întreprinse pentru ca sindicatele să devină atractive şi combative, a mai adăugat liderul sindical.
O atenţie deosebită în cadrul discuţiilor a fost acordată chestiunii ce ține de restructurarea mişcării sindicale. Participanţii la seminar au susţinut că este necesar să deschidem tinerilor uşile în sindicatele noastre și să-i promovăm în funcţiile de conducere.
În scopul acordării ajutorului practic organizaţiilor-membre, au fost elaborate şi distribuite „Recomandări privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor de dare de seamă şi alegeri în organizaţiile sindicale primare şi teritoriale”.