28 februarie 2024
Chisinau
Economie

Serviciu nou de transfer monetar, lansat la Chişinău

Loading
Economie Serviciu nou de transfer monetar, lansat la Chişinău
Serviciu nou de transfer monetar, lansat la Chişinău

 

 

serviciu-transfer-monetar

Foto: cdm.me

Un nou serviciu de transfer de bani între oficiile poștale din Republica Moldova și Italia a fost lansat, la Chişinău, la începu­tul acestei săptămâni.

 

Serviciul a putut fi pus în aplicare în urma înche­ierii unui acord între operatorii poștali din Repu­blica Moldova și cei din Italia. Documentul permite efectuarea transferurilor bănești prin intermediul a peste 9000 de oficii poștale italiene către 1148 de asemenea oficii din Republica Moldova.

Totodată, acest lucru a devenit posibil şi după ce, în luna septembrie a acestui an, Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” a obținut licență pentru prestarea serviciilor de plată, în conformitate cu Legea cu privire la serviciile de plată și moneda electronică.

Noul serviciu a fost negociat şi pus în aplicare în perioada ianuarie–septembrie 2014, cu susţi­nerea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în cadrul programului global „Integrarea migraţiei în strategiile naționale de dezvoltare”, finanțat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Documente similare urmează să fie puse în apli­care şi cu alte state, precum Spania, Portugalia, iar în viitor ar putea fi negociate şi cu unele țări din Europa de Est.

În prezent, în Italia există o comunitate de peste 150 de mii de moldoveni care, odată cu lansarea noului serviciu, vor putea trimite acasă bani şi pe această cale, care este legală și la comisioane mi­nime.

Potrivit datelor de care dispune Banca Na­ţională a Moldovei, pe parcursul anului trecut, moldovenii aflați în Italia au transmis acasă pe cale legală aproape 140 de milioane de euro. În acelaşi timp, valoarea reală a remitențelor este mult mai mare şi nu poate fi estimată cu exac-titate pe motiv că emigranţii moldoveni sunt nevo­iţi să transmită bani acasă şi pe căi neoficiale.

Autorităţile statului încearcă astfel să creeze canale prin care moldovenii care muncesc peste hotare să poată să-și transfere banii pe cale legală, să excludă riscurile de pierdere a acestor mijloace financiare, iar costurile să fie minime.

Noul serviciu de transferuri monetare le permi­te moldovenilor care locuiesc în Italia să trimită bani în ţara noastră la o rată de cinci euro pentru sume de până la 1000 de euro. Destinatarii mol­doveni ai acestor plăți pot să ridice banii în euro sau în lei moldovenești la aproape toate serviciile poștale din ţara noastră și din Italia.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand