
Foto: vocea.md
Reprezentanţi a cel puţin două colective de angajaţi ai unor întreprinderi din construcţii şi-au exprimat intenţia de a crea organizaţii sindicale primare în urma unei recente expediţii de informare care a fost desfăşurată de reprezentanţii Consiliului de Tineret al Federaţiei „Sindicons”.
Preşedintele „Sindicons”, Victor Talmaci, a menţionat, zilele trecute, în cadrul evaluării rezultatelor acestei expediţii, că practica denotă că activităţile de acest gen sunt tot mai eficiente şi solicitate de salariaţi, în special, de cei tineri. În consecinţă, acest sindicat de ramură consideră că este necesar ca astfel de expediţii să fie optimizate şi organizate şi în viitor.
Victor Talmaci a remarcat că atunci când apelează la structurile patronale din teritorii cu propunerea de a conlucra în desfăşurarea expediţiilor de informare, acestea dau dovadă tot mai frecvent de receptivitate.
În opinia sa, reacţia patronatelor este alimentată de avantajele sigure ale conlucrării cu sindicatele, care se răsfrânge asupra îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, perfecţionării profesionale a salariaţilor, contracarării fenomenului migraţiei forţei de muncă, precum şi a sporirii performanţelor la locul de muncă.
Ultima expediţie de informare a fost desfăşurată în perioada 29 septembrie – 3 octombrie, şi a avut scopul principal de a familiariza salariaţii de la întreprinderile din construcţii cu politicile de tineret promovate de sindicate în cadrul dialogului social.
Potrivit specialistului principal pe securitate şi sănătate în muncă de la Federaţia „Sindicons”, Tudor Rusu, în cadrul expediţiei au avut loc întâlniri cu salariaţi de la aproximativ 20 de întreprinderi din oraşele Orhei şi Ungheni, precum şi din municipiile Chişinău şi Bălţi. La aceste întruniri, salariaţii au manifestat un interes sporit faţă de activităţile sindicatelor, în special, la nivel de întreprindere şi de ramură.
Cele mai frecvente întrebări din partea salariaţilor s-au referit la contractul individual de muncă, la condiţiile de activitate, securitatea şi sănătatea lucrătorilor, la beneficiile obţinute în urma negocierii convenţiei colective la nivel de ramură. Aceştia s-au interesat, de asemenea, despre tipul de echipament de lucru şi protecţie, care trebuie să le fie asigurat din partea angajatorului, cum trebuie să procedeze în cazul în care nu sunt respectate normele de protecţie a muncii şi există pericol de accidentare. Totodată, salariaţii din construcţii au dorit să afle ce pot întreprinde în corespundere cu legea, dacă nu le este achitat la timp salariul, cum îşi pot promova drepturile în cazul impunerii de către angajatori a muncii fără forme legale etc.
Participanţilor la expediţie le-au fost distribuite pliante şi broşuri cu informaţii despre activitatea Consiliului de tineret al Federaţiei „Sindicons” şi normele de securitate şi sănătate în muncă.
Activitatea a fost desfăşurată în cadrul subproiectului „Politica de tineret în contextul implicării tinerilor în activitatea sindicală”, finanţat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova şi Confederaţia Sindicatelor Creştine din Olanda.