5 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Timpul echipării în haine de protecţie, inclus în orele de muncă

Loading
Без рубрики Timpul echipării în haine de protecţie, inclus în orele de muncă
Timpul echipării în haine de protecţie, inclus în orele de muncă

 

 

talmaci-sindicons

Foto: vocea.md

Federaţia Sindicatelor din Construcţie şi Industria Materialelor de Construcţii „Sin­dicons” propune includerea de către anga­jatorii din ţara noastră în orele de muncă a timpului dedicat de lucrători îmbrăcării şi dezbrăcării echipamentului individual de protecţie.

 

Vicepreşedintele „Sindicons”, Oleg Mîrleanu, a precizat pentru „Vocea poporului” că reprezentan­ţii acestui sindicat se pronunţă pentru includerea în proiectul de modificare a Convenţiei colective de ni­vel naţional referitoare la timpul de muncă şi odihnă a unei completări în acest sens.

Astfel, se propune ca alineatul 1 al articolului doi din proiectul sus-menţionat să fie completat cu ur­mătorul conţinut: „..timpul destinat îmbrăcării şi dezbrăcării echipamentului individual de protecţie, cu durata stabilită în Regulamentul intern al unităţii sau contractul colectiv de muncă”.

Oleg Mîrleanu a specificat că, în ultimul timp, de multe ori se ajunge la situaţii de conflict între salari­aţi şi angajatorii acestora din cauza că cei din urmă nu acceptă ca timpul echipării în haine de protecţie individuală să fie inclus în orele de muncă.

Obligaţia salariaţilor de a purta acest echipament, care se află doar la întreprindere, decurge, fără echi­voc, din raportul de muncă. Totodată, salariaţii sunt obligaţi să vină mai devreme la serviciu şi să plece mai târziu decât prevede programul, pentru ca tim­pul de muncă de opt ore pe zi să fie utilizat doar pen­tru prestarea muncii, a remarcat sursa citată.

Reprezentanţii „Sindicons” consideră că, în acest caz, angajatorii prelungesc în mod ilegal programul de muncă al salariaţilor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand