3 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Sănătatea femeilor, una dintre primele preocupări ale sindicatelor

Loading
Без рубрики Sănătatea femeilor, una dintre primele preocupări ale sindicatelor
Sănătatea femeilor, una dintre primele preocupări ale sindicatelor

 

 

cnsm-femei

Foto: vocea.md

Sindicatele din Moldova sunt pre­ocupate mereu de sănătatea fe­meilor. Dovadă este un nou eve­niment organizat de Consiliul de Femei din cadrul CNSM, la care au fost analizate situația femeilor din țară și acțiunile sindicatelor în vederea îmbunătățirii sănătății lor. Scopul întrunirii a fost de a aduce la cunoștință autorităților că este necesar de scos în evidență sănătatea femeilor, a mamelor, dar și să înainteze o serie de propuneri pentru ameliorarea situa-ției în acest sistem.

 

La ședință au participat peste 50 de femei din toate sindicatele de ramură, membre ale Consiliului de Femei din ca­drul CNSM.

Deoarece sănătatea femeilor este un subiect de interes comun, la eveniment au participat reprezentanți ai Ministeru­lui Sănătății și ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Liuba Rotaru, președinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM, a subliniat că această ședință este o continuitate a altor întruniri cu reprezentanții partenerilor so­ciali ca, într-un final, să se găsească soluții în complex pentru a proteja sănătatea fe­meilor din țară.

 

g_cnsm

Bolnavii internați în spital, care sunt nevoiți să-și cumpere medicamente, pot să ceară despăgubiri de la CNAM

 

„Trebuie să fie luați în calcul toți factorii de risc, deoarece statistica, cu regret, este una negativă. În țară, la femei predomi­nă bolile cardiovasculare și cancerul. De aceea, ne dorim ca Ministerul Sănătății să elaboreze diverse programe de profilaxie a bolilor, care sunt mai puțin costisitoare decât cele de combatere”, a sugerat Liuba Rotaru.

„Statistica, cu părere de rău, este tris­tă. Predomină bolile cardiovasculare care constituie 56% din numărului total al îmbolnăvirilor. De asemenea, ne pune în gardă întinerirea cancerului, boli mai des întâlnite la femei. Dorim ca Ministerul Sănătății să se ocupe mai mult de profi­laxia bolilor, căci este mai puțin costisi­toare. S-ar părea că populația folosește în alimentație produse naturale, dar para­doxul e că avem oameni foarte bolnavi”, a adăugat președinta Consiliului de Femei.

 

Programe europene pentru femei

 

Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că, din păcate, la capitolul să­nătatea femeilor nu este tocmai bine în Republica Moldova și că sindicatele sunt preocupate acum de implementarea me­dicinei ocupaționale. În special, este vorba de ratificarea, în anul 2015, a Convenției nr. 161, care prevede combaterea bolilor profesionale.

„Aceasta este o problemă foarte acu­tă pentru membrii de sindicat, inclusiv pentru femei. Ne îngrijorează locurile de muncă nocive și condițiile neadecvate, unde activează femeile, în special, cele din mediul rural. De aceea, continuăm să lup­tăm și să găsim soluții de a proteja sănă­tatea femeii la locul de muncă”, a explicat liderul sindical.

Oleg Budza a mai afirmat că femeile vor fi susținute prin programe europene să-și mențină sănătatea și să ducă un mod de viață sănătos. „Suntem în preajma alegeri­lor parlamentare și nu știm care va fi colo­ratura viitorului parlament, dar vom con­tinua să cerem îmbunătățirea condițiilor de muncă, astfel încât salariații să lucre­ze în condiții bune, care nu le vor afecta sănătatea. Dacă avem aspirații europene, pe primul plan trebuie pusă sănătatea oa­menilor”, a mai menționat președintele CNSM.

La rândul său, Mircea Buga, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Me­dicină, a precizat că dialogul social dintre sindicate și CNAM continuă deja de mai mulți ani, iar sănătatea femeilor este o prioritate atât pentru CNSM, cât și pentru instituția pe care o reprezintă. „Ne bu­curăm că avem posibilitatea să obținem, prin comunicare, rezultate pozitive pentru îmbunătățirea standardelor de viață, soci­ale, de sănătate ale populației din Republi­ca Moldova, în special, ale celor angajați în câmpul muncii. Sperăm să identificăm împreună soluțiile necesare convenabile pentru ambele părți”, a conchis directorul CNAM.

Mircea Buga a menționat că atunci când o persoană este internată în spital și este nevoită să cumpere medicamente, ea are dreptul să se adrese la CNAM, prezen­tând bonurile de plată, și să-i fie restituite cheltuielile. Pentru orice detalii sau între­bări există Linia Verde, la care poate suna oricine – 0.800.99999.

 

Femeile de la sate,bolnave din cauza sărăciei

 

Cu grave probleme de sănătate se con­fruntă îndeosebi femeile de la sate. Stela Ciobanu, președinta Consiliului interra­mural al sindicatelor din raionul Edineț, a afirmat că femeile din localitățile rurale nu se adresează la medic la timp din ca­uza lipsei mijloacelor financiare, iar când ajung pe mâna medicilor, aceștia constată că boala este prea mult avansată pentru a mai putea schimba ceva în bine. „În ra­ion prevalează maladiile cardiovasculare, neurologice, gastrointestinale. Trebuie să cerem de la conducerea țării ca să fie creat un fond special în cadrul Companiei de Asigurări în Medicină pentru mamă și copil. O femeie bolnavă naște un copil bol­nav. Când copiii merg în clasa întâi, sunt organizate controale medicale. S-a consta­tat că 40% dintre ei sunt bolnavi”, a spus Stela Ciobanu. Dânsa a propus Ministeru­lui Sănătății să organizeze deplasarea la sate a echipelor mobile de medici care ar putea examina femeile la locul de trai.

Despre sănătatea femeilor s-a discutat și se va discuta mult timp până nu se vor vedea rezultate pozitive. Consiliul de Fe­mei din cadrul CNSM stă ferm pe poziția sa și, oricine ar fi la conducere, va aborda cu toată responsabilitatea această pro­blemă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand