
Foto: vocea.md
Am relatat, în unul din numerele anterioare, că Centrul de analiză şi prevenire a corupţiei a calificat asumarea răspunderii de către Guvern pentru proiectul Legii finanţelor publice şi a responsabilităţii bugetar-fiscale drept un act lipsit de transparenţă, deoarece societatea civilă, sindicatele nu au putut să-şi expună opinia, să facă recomandări vizavi de conţinutul documentelor respective.
Este un semnal alarmant că actuala guvernare, deşi afişează o abordare europeană, democratică, se îndreaptă tot mai mult către un stil autoritar de a conduce ţara. Întru confirmarea acestei tendinţe periculoase, vin multiple fapte ce demonstrează că unele ministere ignoră mai multe prevederi ale legislaţiei naţionale şi internaţionale privind drepturile sindicatelor de a participa la formarea politicii sociale şi economice a statului. Astfel, Legea sindicatelor prevede că acestea sunt în drept să participe la elaborarea programelor privind dezvoltarea social-economică, a proiectelor de legi şi la alte acte normative în domeniul remunerării muncii, asigurării sociale şi alte domenii ce ţin de dezvoltarea social-economică.
În acest sens, legea respectivă obligă autorităţile publice să trimită proiectele de programe şi acte juridice organelor sindicale, pentru ca acestea, în termen de 30 de zile, să dea avizele sau propunerile proprii vizavi de documentele respective. Din păcate, unele ministere de la noi ignoră nu doar Legea sindicatelor, ci şi prevederile Legii privind transparenţa în procesul decizional. Astfel, Ministerul Finanţelor nu a prezentat Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2015, după cum nici cel al Sănătăţii nu a trimis spre avizare proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor.
De fapt, a devenit o regulă ca la şedinţele ordinare ale Guvernului să fie propuse spre examinare proiecte de documente elaborate de către autorităţile publice centrale, care nu sunt însoţite de sinteza de propuneri înaintate de instituţiile interesate, inclusiv de sindicate. În aceste condiţii, nu se respectă prevederile actelor normative privind termenele de prezentare a proiectelor respective. Drept urmare, pe birourile membrilor Guvernului ajung proiecte care le-au fost băgate cu 20-30 de minute înainte de începerea şedinţei ordinare a Executivului, în loc ca acestea să fie plasate pe site-ul Guvernului cu trei zile mai devreme. Mai grav, unele dintre aceste proiecte sunt scrise în timpul şedinţelor de Guvern. Desigur, în această grabă nimeni nu solicită avizul, recomandările sindicatelor.
De aceea, CNSM i-a solicitat premierului Iurie Leancă să nu fie examinat de Guvern proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2015 fără avizul sindicatelor. În afară de aceasta, CNSM insistă ca primi-ministrul să-i oblige pe conducătorii autorităţilor publice centrale să respecte principiile parteneriatului social, consfinţit printr-o serie de legi, astfel încât nici un proiect de program sau de lege cu orientare socială să nu fie aprobat fără avizul şi propunerile sindicatelor.