5 martie 2024
Chisinau
Social

Lipsă de mijloace de măsurare legale prin piețe

Loading
Social Lipsă de mijloace de măsurare legale prin piețe
Lipsă de mijloace de măsurare legale prin piețe

 

 

mijloace-de-masurare-piata

Foto: cugetliber.ro

Inspectorii pentru protec­ţia consumatorilor au con­statat, în cadrul unor con­troale efectuate recent, că administrațiile mai multor piețe din ţara noastră nu dispun de mijloace de mă­surare legale suficiente, pentru a asigura activitatea comercianților.

 

În acelaşi timp, reglementările în vigoare prevăd că ,,administra­ţia pieței este obligată să asigure vânzătorii cu inventar comercial şi echipament special, inclusiv cân­tare şi greutăţi proprii adecvate, legalizate, verificate metodologic, în modul stabilit de legislaţie”.

De asemenea, au fost depis­tate încălcări frecvente privind folosirea unor cântare ce nu sunt incluse în Registrul de stat al mij­loacelor de măsurare, ce nu erau verificate metrologic sau aveau buletine în acest sens cu termenul de valabilitate expirat.

Totodată, inspectorii au do­cumentat mai multe cazuri de amplasare incorectă a cântarelor pentru a compromite rezultate­le măsurărilor. În acest fel, au fost încălcate regulile de utiliza­re în activitatea de comerțși în alimentația publică a mijloacelor de măsurare a masei și a altor mă­rimi. O altă abatere descoperită a fost lipsa avizului tehnic de înre­gistrare care oferă administrato­rilor de piețe dreptul de a da în chirie comercianţilor mijloace de măsurare.

Controalele în cauză au fost efectuate în baza graficului de verificări programate din timp şi au vizat un număr total de 17 piețe din municipiile Chişinău şi Bălţi, precum şi din oraşele Cimișlia, Comrat, Florești şi So­roca. Au fost expuse verificărilor peste 250 de mijloace de măsu­rare. În consecinţă, inspectorii pentru protecţia consumatorilor au întocmit procese-verbale cu privire la contravenție şi au eli­berat prescripții de înlăturare a neconformităților.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand