
Foto: vocea.md
O dispoziţie recentă a Ministerului Finanţelor către instituţiile de învăţământ superior privind operarea unei majorări de doar 10 la sută a salariilor personalului din învăţământul universitar a provocat îngrijorare în rândul reprezentanţilor Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei.
Aceştia au convocat, miercuri, o şedinţă a Comisiei de ramură pentru consultări şi negocieri colective, în scopul clarificării acestei probleme, precum şi a celei legate de tergiversarea modificării de către Guvern a bazei normative, ce ar permite majorarea cu 20% a salariilor pedagogilor, începând cu 1 septembrie 2014.
Preşedintele SEŞ, Dumitru Ivanov, a remarcat în context că la negocierile anterioare, prim-ministrul a spus că majorarea cu 25 la sută a salariilor pentru cadrele didactice nu este posibilă. Premierul a menţionat atunci că poate va mai găsi bani pentru cinci la sută dintre acestea, dar a fost acceptată majorarea retribuţiei profesorilor cu 20 la sută, iar acum aceasta e înjumătăţită în cazul corpului profesoral.
![]() |
Reprezentanţii Guvernului susţin că promisiunile lor nu ar fi fost înţelese corect |
La rândul său, Sergiu Sainciuc, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a precizat că un proiect de modificare a cadrului normativ a fost elaborat şi aprobat de Guvern. Viceministrul a promis că vor fi întreprinse toate măsurile ca, până azi, documentele respective să fie publicate în „Monitorul Oficial”. Sergiu Sainciuc a precizat că, în timpul negocierilor, reprezentanţii Guvernului au înţeles că majorarea de 20 la sută ţine de învăţământul finanţat de la bugetul de stat.
Executivul a aprobat însă şi o altă hotărâre privind condiţiile de salarizare a personalului din învăţământul superior de stat cu autonomie financiară. Aceasta prevede ca grilele de salarizare să nu fie modificate, iar conducerea universităţilor, în funcţie de sursele financiare de care dispun, să stabilească majorările pe care le consideră necesare.