8 decembrie 2023
Chisinau
Без рубрики

Salariile profesorilor, majorate cu 20 la sută, dar nu pentru toţi

Loading
Без рубрики Salariile profesorilor, majorate cu 20 la sută, dar nu pentru toţi

 

 

dialog-salarii-profesori

Foto: vocea.md

O dispoziţie recentă a Ministerului Finanţelor către instituţiile de învă­ţământ superior privind operarea unei majorări de doar 10 la sută a sa­lariilor personalului din învăţământul universitar a provocat îngrijorare în rândul reprezentanţilor Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei.

 

Aceştia au convocat, miercuri, o şedinţă a Co­misiei de ramură pentru consultări şi negocieri colective, în scopul clari­ficării acestei probleme, precum şi a celei legate de tergiversarea modificării de către Guvern a bazei normative, ce ar permite majorarea cu 20% a salari­ilor pedagogilor, începând cu 1 septembrie 2014.

Preşedintele SEŞ, Du­mitru Ivanov, a remarcat în context că la negocieri­le anterioare, prim-minis­trul a spus că majorarea cu 25 la sută a salariilor pentru cadrele didactice nu este posibilă. Premi­erul a menţionat atunci că poate va mai găsi bani pentru cinci la sută dintre acestea, dar a fost accep­tată majorarea retribuţiei profesorilor cu 20 la sută, iar acum aceasta e înju­mătăţită în cazul corpului profesoral.

 

g_social

Reprezentanţii Guvernului susţin că promisiunile lor nu ar fi fost înţelese corect

 

La rândul său, Sergiu Sainciuc, viceministru al Muncii, Protecţiei Soci­ale şi Familiei, a precizat că un proiect de modifi­care a cadrului normativ a fost elaborat şi aprobat de Guvern. Viceministrul a promis că vor fi între­prinse toate măsurile ca, până azi, documentele respective să fie publica­te în „Monitorul Oficial”. Sergiu Sainciuc a precizat că, în timpul negocierilor, reprezentanţii Guvernului au înţeles că majorarea de 20 la sută ţine de învăţă­mântul finanţat de la bu­getul de stat.

Executivul a aprobat însă şi o altă hotărâre pri­vind condiţiile de salariza­re a personalului din învă­ţământul superior de stat cu autonomie financiară. Aceasta prevede ca grilele de salarizare să nu fie mo­dificate, iar conducerea universităţilor, în funcţie de sursele financiare de care dispun, să stabilească majorările pe care le con­sideră necesare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand